Najvišje temperature šele prihajajo, pa je že padel rekord

Foto: Profimedia Vročina po Evropi Foto: Profimedia Vročina po Evropi Foto: Profimedia Vročina po Evropi Foto: Profimedia Vročina po Evropi Foto: Epa Asfalt in vročina kolesnice poskodbe
Vremenoslovci napovedujejo, da najvišje temperature šele prihajajo v prihodnjih dneh.
Oglej si celoten članek

Vročinski val, ki ga bomo občutili tudi pri nas, je zajel Francijo. Najvišje temperature naj bi šele nastopile, a so v Bordeauxu na jugozahodu države že danes izmerili rekordnih 41,2 stopinje Celzija. Dosedanji rekord je v omenjenem mestu znašal 40,7 stopinje Celzija, izmerili pa so ga leta 2003. 

Vroče je tudi drugje po Franciji. V prestolnici Pariz so se številni turisti hladili v vodnjakih. Francoska energetska družba EDF pa je sporočila, da bo v jedrski elektrarni Golftech na jugu države začasno ustavila dva jedrska reaktorja. Prvega naj bi ustavili drevi, drugega v sredo, oba pa bodo predvidoma znova zagnali 30. julija.

V Sloveniji razglašen oranžni alarm
Agencija RS za okolje je za sredo in četrtek prižgala oranžni alarm zaradi visokih temperatur. Najvišje temperature naj bi se v sredo dvignile do 36 stopinj Celzija. Konec tedna naj bi vročina nekoliko popustila, a se v naslednjem tednu spet vrnila. 

Slovenija Taka je osvežena vremenska napoved, prižgan oranžni alarm

Foto: Profimedia Vročina po Evropi

Najhuje naj bi bilo v četrtek

Najhujša vročina naj bi Francijo in nekatere druge države v Zahodni Evropi zajela v prihodnjih dneh. Nov vročinski val bo po napovedih vremenoslovcev prizadel severno Francijo ter dele Belgije, Luksemburga in Nizozemske. Visoke temperature ozračja so napovedane tudi v Veliki Britaniji in Nemčiji.

Po napovedih francoskega vremenoslovca Francoisa Jobarda bi se lahko v severni Franciji ter delih Belgije, Luksemburga in Nizozemske živo srebro prvič povzpelo do ali prek 40 stopinj Celzija; četrtek pa bi lahko bil "zgodovinsko vroč dan".

V Parizu za ta dan napovedujejo od 41 do 42 stopinj Celzija. Obstajajo tudi možnosti, da bi dosegli nov vročinski rekord. Najvišja temperatura zraka, ki so jo doslej namerili v francoski prestolnici je 40,4 stopinje Celzija iz leta 1947. Odkar od leta 1873 beležijo temperature, so edino takrat v Parizu namerili več kot 40 stopinj Celzija.

Francijo je letos en vročinski val zajel že konec junija. 28. junija so v kraju Verargues na jugu države zabeležili 46 stopinj Celzija, kar je bila najvišja doslej izmerjena temperatura ozračja v državi.

Opozorila Vreme: To nas lahko močno skrbi

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.