Obrazi generalov, ko je Putin ukazal pripravljenost jedrskega orožja

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Minister za obrambo je odvrnil "razumem".
Oglej si celoten članek

Kot smo poročali, ruski predsednik Vladimir Putin je ukazal, da se ruska jedrska oborožitev dvigne na stopnjo visoke pripravljenosti, kar je upravičil z agresivnimi izjavami držav, članic Nata, in ekonomskih sankcijah zoper Moskvo. 

Zunanji opazovalci pri tem izpostavljajo, da če je Putin ukazal visoko stopnjo pripravljenosti, to še ne pomeni, da bo jedrsko orožje tudi uporabil. 

Na spletnih omrežjih je pri tem zaokrožil posnetek trenutka, ko je Putin sporočil svojo odločitev, predvajali so ga na javni televiziji. Pri tem kamera pokaže tudi prva moža ruske vojske in njuno reakcijo. 

Minister za obrambo Sergej Šojgu je na Putinov poziv kratko odgovoril: "Razumem." 

Mednarodna pomoč Ukrajini 

EU bo prvič v svoji zgodovini financirala nakup in dostavo orožja napadeni državi, je sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ob naznanilu novega niza sankcij proti Kremlju zaradi napada na Ukrajino. "To je prelomnica," je poudarila po poročanju STA.

EU bo po navedbah von der Leynove tudi zaprla svoj zračni prostor za vsa ruska letala - letala, ki so v lasti Rusov, ki so registrirana v Rusiji in ki jih nadzira Rusija. "Naj bom jasna - naš zračni prostor bo zaprt za vsako rusko letalo, tudi za zasebna letala oligarhov," je izpostavila.

Še en zgodovinski ukrep je po predsedničinih besedah prepoved delovanja ruskih medijev v državni lasti, kot sta Sputnik in Russia Today (RT), v EU, tako da ne bodo več mogli širiti laži in z njimi upravičevati vojne ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Poleg tega bo EU sprejela sveženj sankcij tudi proti režimu beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka zaradi vpletenosti v napad na Ukrajino. Cilj je ustaviti njihov izvoz v ključnih sektorjih, na primer tobačnem, lesnem in jeklarskem. Predvidene so tudi dodatne sankcije proti posameznikom.

Novi sveženj sankcij EU predvideva tudi izključitev nekaterih "pomembnih" ruskih bank iz mednarodnega bančnega plačilnega sistema Swift in prepoved transakcij z rusko centralno banko, je še napovedala predsednica komisije.

Vojna v Ukrajini Ozadje Putinove odločitve glede pripravljenosti jedrskega orožja Vojna v Ukrajini Kijev gre na pogovore

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 08:59 28. Februar 2022.

    ljubčki nemčija je sprejela blazno odločitev o ogromnem povečanju sredstev za obrambo.. kaj to pomeni.. ja ker je corona že …

  • 07:57 28. Februar 2022.

    Upam da se v svoji komunističnodebilni buči zaveda, da če bo spustil eno samo nuklearno raketo, verjetno pol Rusije ne …

  • 06:18 28. Februar 2022.

    Bidnu se smeji! Oslabil bo Rusijo in Evropo. A ostaja Kitajska in Indija.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.