Svet
30371 ogledov

Ozadje Putinove odločitve glede pripravljenosti jedrskega orožja

Ukrajina, vojna, Kijev Epa
Putinovo naročilo za pripravljenost jedrskega orožja. Kaj pomeni ta odločitev?

Kot smo poročali, ruski predsednik Vladimir Putin je danes zgodaj popoldne oredil stanje pripravljenosti jedrskih sil Ruske federacije. Kot razlog za to je navedel "agresivne izjave" držav članic Nata. Putin je že prej dal slutiti, da je pripravljen uporabiti jedrsko orožje. Med drugim je ob napadu na Ukrajino izjavil, da bo "kdorkoli bo skušal ustaviti rusko vojsko, občutil posledice, kakršne ni videl v svoji zgodovini". 

Tuji opazovalci so Putinove besede razumeli kot signal, da je pripravljen uporabiti tudi jedrsko orožje, če mu bodo zahodne sile stopile na pot. 

Najnovejšo vest glede ukaza za pripravljenost jedrskih sil je komentiral varnostni strokovnjak BBC-ja Gordon Corera. Če so jedrske sile v visoki stopnji pripravljenosti, to pomeni, da jih je lažje in hitreje moč uporabiti. "To pa hkrati vendarle ne pomeni, da jih Rusija v resnici namerava izkoristiti," izpostavlja Corera. 

Rusija ima največje skladišče jedrskega orožja na svetu, hkrati pa se vendarle dobro zaveda, da imajo tudi Natove države povsem dovolj svojega tovrstnega orožja, da bi v odgovor lahko povsem uničile Rusijo, če bi se Kremelj v resnici odločil za jedrski napad. Najverjetneje je namera Putina ta, da opozori države Nata, da ne stopijo čez "rdečo črto", kar je storil z omembo uporabe jedrskega orožja, sklene Corera. 

Ukrajina, vojna, Kijev | Avtor: Epa Epa

Odgovor ZDA in Nata 

ZDA so danes v odzivu na odločitev ruskega predsednika Vladimirja Putina, da dvigne pripravljenost jedrskih sil, sporočile, da si Putin "izmišljuje grožnje". 

"To je vzorec, ki smo ga videli pri predsedniku Putinu v tem konfliktu, in sicer da ustvarja grožnje, ki ne obstajajo, da bi upravičil nadaljnjo agresijo," je na vprašanje o sporočilu iz Moskve za televizijo ABC odgovorila tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki.

Zaradi Putinove odločitve pa je zaskrbljenost izrazil Stoltenberg, ki je v intervjuju za BBC dejal, da je ta napoved pokazala, kako resen je položaj zaradi ruskega vdora v Ukrajino.

Kijev; Ukrajina Vojna v Ukrajini Svet Kijev gre na pogovore aleksander lukašenko pogajanja Svet Putin želi Zelenskega zvabiti v Belorusijo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 37
  • boris169 13:12 11.marec 2022.

    V Rusiji obstaja že od obdobja " hladne vojne" v primeru uničenja RFederacije program " roka pravice. Če se uniči Rusija, se program avtomatično sproži, proti ZDA poleti približno 800 jedrskih projektilov. Program je odporen in posodobljen proti radijskim motnjam ...prikaži več ali podobnim blokadam. S tem se nam vsem na planetu Zemlja odprejo vrata pekla. Življenje bi izumrlo.

  • Pišmevuh 20:11 27.februar 2022.

    Amerika dosega svoje. Nemci napovedali, da bodo vsako leto vložili v orožje 100 milijard. Verjetno ga ne bodo kupovali od Rusov. Gradili bodo terminale za tekoči plin, ki ga bodo kupovali od amerigosov. Še trdi kdo, da vojne niso sproducirali gnoji ameriški?

  • munja 19:48 27.februar 2022.

    NATO nima tu kaj iskat, na miruje, ker je naredil v preteklosti že preveč nepotrebne škode.