Svet
45748 ogledov

Putin odredil stanje visoke pripravljenosti za jedrsko orožje.

Vladimir Putin Epa
Ruski predsednik odredil visoko pripravljenost za jedrsko orožje.

"Jedrsko orožje bo v stanju visoke pripravljenost kot odgovor na agresivne izjave držav Nata," odredbo ruskega predsednika Vladimirja Putina povzemajo tuji mediji. 

Putinovo naročilo je sicer objavila agencija Tass, prenašajo jo številne svetone agencije. Odločitev je bila sprejeta na sestanku Vladimirja Putina, ruskega ministra obrambe in načelnika oboroženih sil Rusije. 

"Kot vidite, zahodne države niso edine, ki sprejemajo sovražne ukrepe. Ne gre le za ilegalne sankcije, pač pa tudi za agresivne izjave držav Nata zoper našo državo," je Putin ob tem povedal na državni televiziji. 

Obrambni minister Sergej Šojgu je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na predsednikov ukaz odgovoril: "Razumem."

Sile za odvračanje so enote, katerih namen je odvrniti napad na Rusijo, vključno s primerom napada, ki bi vključeval jedrsko orožje.

Enote so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opremljene z raketami, strateškimi bombniki, podmornicami in ladjami. Vključujejo tudi protiraketni ščit, sisteme nadzora v vesolju, protizračno in protisatelitsko obrambo.

Ukrajini vse več pomoči 

Vse več evropskih držav napoveduje pomoč Ukrajini zaradi ruske invazije. Italija je ukrajinski vladi v znak solidarnosti in podpore takoj nakazala 110 milijonov evrov, je danes sporočil zunanji minister Luigi Di Maio. Portugalska, Grčija in Romunija pa bodo Ukrajini poslale vojaško opremo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajini so na pomoč priskočile tudi druge države. Portugalska ji bo poslala jopiče, čelade, očala za nočno opazovanje, granate in strelivo različnih kalibrov, je portugalsko ministrstvo za obrambo sporočilo na Twitterju.

Portugalska je pomoč ponudila tudi pri sprejemu ukrajinskih beguncev. Zunanji minister Augusto Santos Silva je v soboto za portugalsko televizijo CNN povedal, da je Lizbona pripravljena sprejeti "na tisoče Ukrajincev", ki so morali zapustiti svojo državo.

Grčija je danes sporočila, da bo v Ukrajini prek Poljske poslala "obrambno opremo".

Romunija bo Kijevu poslala gorivo, neprebojne jopiče, čelade, strelivo in drugo vojaško opremo v vrednosti tri milijone evrov. Romunsko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da je 11 romunskih vojaških bolnišnic pripravljenih sprejeti tudi ranjene Ukrajince.

V preteklih dneh so Nemčija, Nizozemska, Francija, Belgija in Češka so prav tako obljubile različne vrste orožja in druge pomoči za Ukrajino.

Vojna v Ukrajini vojna Svet Rusi v vse večjih težavah aleksander lukašenko pogajanja Svet Putin želi Zelenskega zvabiti v Belorusijo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 75
  • Clara_Stump 09:12 28.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 05:16 28.februar 2022.

    Ga. Diktatura se čedalje bolje vidi kot nepoboljšljiv otrok, tisti najbolj poseben mladič v leglu...ki hoče bit vedno ta glavni. Ddmokracija se ob tem maksimalno trudi preživet, tudi njo....čeprav nam hodi dobesedno po glavi. Vlado ne vem no, otročje je ...prikaži več že vse skupej...tvoj manjko vzgoje dobesedno spreminja sonce v krvavo rdeče. Vem, težko bomo še preživeli skupej...če boš kar še rinil brezglavo

  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 19:56 27.februar 2022.

    Predobro se že vidi, sploh iz oči teh večjih sistemov kot so Zda...Rusija...Kitajska...oni že znotrej lastnih meja zaradi velikosti ozemlja lahko predobro projecirajo, kam zadeva z podnebjem pelje...in ker gre zelo narobe, rabijo večji še več ozemlja za vzdrževanje situacije lastnega naroda.