Po koronavirusu še udarec tega virusa. Ukrepi.

Foto: EPA
Foto: EPA
Prvi pozivi tudi pri nas.
Oglej si celoten članek

Iz Madžarske poročajo o novih primerih ptičje gripe. Dve kmetiji, ki se nahajata blizu meje s Srbijo, bosta morali zaradi virusa opraviti zakol več kot 200.000 rac, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prejšnji teden so za eno od kmetij v okolici odredili zakol 32.500 rac.

Pri pticah so našli sev virusa H5N8, ki se doslej ni prenesel na človeka, še poroča dpa. Ptičja gripa omenjenega podtipa se v nekaterih evropskih državah pojavlja od začetka leta. Virus ni nevaren za ljudi, predstavlja pa veliko tveganje pri reji perutnine.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je zaradi januarja umaknila in odpoklicala puranje meso, ki je bilo v začetku januarja dostavljeno v Slovenijo iz ene od Madžarskih kmetij, kjer so pozneje potrdili H5N8.

V Sloveniji sicer zaradi ptičje gripe izrednih ukrepov zaenkrat ni, uprava za varno hrano pa je rejce pozvala, naj izvajajo biovarnostne ukrepe. Med temi je preprečevanje dostopa prostoživečim pticam do perutnine.

Kot da še ni dovolj ... Na Kitajskem še en zelo nevaren virus

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 16:04 1. April 2020.

    Še eno daril rdeče Kitajske!! Nemudoma je treba uvesti blokado kitajskim artiklom sicer bomo pomrli od lakote!!

  • 15:43 1. April 2020.

    se pravi podobno kot pred leti, ko se je klalo prašiče in krave, pa se je potem izkazalo, da čisto …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.