Šef obveščevalne službe IS

Foto: Profimedia
Podrobnosti osumljenega terorista, ki so ga včeraj oblasti BiH izročile ameriških preiskovalcem.
Oglej si celoten članek

Osumljeni Mirsad Kandić, ki so ga oblasti Bosne in Hercegovine prijele na območju Sarajeva, nato pa izročile ZDA, naj bi bil eden izmed ključnih ljudi Islamske države, je danes v prestolnici BiH povedal tamkajšnji minister varnosti Dragan Mektić.

Na izredni tiskovni konferenci je potrdil, da je ameriško pravosodje prijetega Kandića iskalo od leta 2014. Rojen je bil leta 1981 na Kosovu, leta je živel v Ameriki, kjer je dobil tako imenovano zeleno karto.

Opozorilo iz Nemčije "Prihaja nova nevarnost"

"Prijeti je bil šef obveščevalne službe Islamske države," je povedal Mektić in dodal, da je bil do prijetja eden najbolj iskanih teroristov na svetu. Že dve leti nazaj je bila zanj izdana mednarodna tiralica.

Da je bil izredno spreten pri izogibanju oblastem, med drugim dokazuje, da je imel kar deset lažnih identitet in osebnih dokumentov, s katerimi je brez večjih težav potoval in bival v Nemčiji, Veliki Britaniji in v Turčiji. Tamkajšnje varnostne službe ga niso razkrinkale.

Na koncu so ga ujeli v najetem stanovanju v sarajevskem naselju Grbavica, kjer so ga prijeli že v začetku oktobra. Mektić je potrdil, da je prijeti opravljal najbolj odgovorne naloge v operacijah Islamske države od novačenja teroristov do preverjanja oseb, ki so v imenu organizacije opravljale teroristične napade do izdelave naprav za napade.

"Predstavljal je možgane teroristične organizacije," je prepričan Mektić in dodal, da bo objava podrobnejših informacij glede tega, kako v resnici je bil nevaren prijeti Kandić, še sledila.

Poziv IS "Naj kri teče po Balkanu"

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.