Svet
4684 ogledov

Šef obveščevalne službe IS

Islamska država
Podrobnosti osumljenega terorista, ki so ga včeraj oblasti BiH izročile ameriških preiskovalcem.

Osumljeni Mirsad Kandić, ki so ga oblasti Bosne in Hercegovine prijele na območju Sarajeva, nato pa izročile ZDA, naj bi bil eden izmed ključnih ljudi Islamske države, je danes v prestolnici BiH povedal tamkajšnji minister varnosti Dragan Mektić.

Na izredni tiskovni konferenci je potrdil, da je ameriško pravosodje prijetega Kandića iskalo od leta 2014. Rojen je bil leta 1981 na Kosovu, leta je živel v Ameriki, kjer je dobil tako imenovano zeleno karto.

Irak, Vojak, Islamska država Opozorilo iz Nemčije Svet "Prihaja nova nevarnost"

"Prijeti je bil šef obveščevalne službe Islamske države," je povedal Mektić in dodal, da je bil do prijetja eden najbolj iskanih teroristov na svetu. Že dve leti nazaj je bila zanj izdana mednarodna tiralica.

Da je bil izredno spreten pri izogibanju oblastem, med drugim dokazuje, da je imel kar deset lažnih identitet in osebnih dokumentov, s katerimi je brez večjih težav potoval in bival v Nemčiji, Veliki Britaniji in v Turčiji. Tamkajšnje varnostne službe ga niso razkrinkale.

Na koncu so ga ujeli v najetem stanovanju v sarajevskem naselju Grbavica, kjer so ga prijeli že v začetku oktobra. Mektić je potrdil, da je prijeti opravljal najbolj odgovorne naloge v operacijah Islamske države od novačenja teroristov do preverjanja oseb, ki so v imenu organizacije opravljale teroristične napade do izdelave naprav za napade.

"Predstavljal je možgane teroristične organizacije," je prepričan Mektić in dodal, da bo objava podrobnejših informacij glede tega, kako v resnici je bil nevaren prijeti Kandić, še sledila.

Islamska država, obglavljenje, križ Poziv IS Svet "Naj kri teče po Balkanu"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice