Nemčija podpira Hrvate

Nemci podpirajo Hrvate. Tako naj bi Merklova zagotovila Plenkoviću.
Oglej si celoten članek

Hrvaška ima podporo Nemčije pri stališču, da je spor o meji s Sloveniji dvostransko vprašanje in ne vprašanje Evropske unije, po včerajšnjem srečanju Merklove in Plenkovića poroča Večernji list.

Sodelovanje med Nemčijo in Hrvaško bo poleg politične podpore, ki jo ima Hrvaška v svojih stališčih o dvostranskem sporu s Slovenijo, formalno potrjeno tudi z akcijskim načrtom.

Dokument pripravljata zunanji ministrstvi Nemčije in Hrvaške, vseboval pa bo deset točk, ki bodo vključevale različna področja sodelovanja, kot so zunanja politika, kultura in gospodarstvo. V akcijskem načrtu je tudi stališče, da je arbitraža o meji s Slovenijo dvostransko vprašanje in ne vprašanje EU, izpostavlja časnik.

Slovenija Evropska komisija molči, Slovenija bo morala v tožbo sama

Podpora tudi glede vstopa v Schengen

Nemčija je na torkovem srečanju zelo jasno podprla hrvaško kandidaturo za članstvo v schengnu, dodaja časnik. Merklova je pohvalila hrvaški nadzor na zunanji meji EU, Plenković pa pričakuje, da bo Hrvaška vstopila v schengensko območje, preden bo prevzela predsedovanje EU v prvi polovici leta 2020, nadaljuje.

Vstop v schengen je ena prednostnih nalog hrvaške zunanje politike. Potem ko bo Zagreb izpolnil vse pogoje in dobil pozitivno oceno Evropske komisije, morajo s pridružitvijo Hrvaške schengenskemu območju soglašati vse države članice EU.

Podpora Nemčije je v tem kontekstu izjemno pomembna. Takšna zaveznica bi lahko bila posebej koristna, če bo kakšna država prižgala rdečo luč. Slovenija je omenjala možnost, da bi z blokado njenega vstopa v schengen prisilila Hrvaško k uveljavitvi arbitražne sodbe o meji, poudarja Večernji list.

Napeto Med Srbijo in Hrvaško vse bolj vre

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • 08:04 30. Avgust 2018.

    Malo se mi smilijo tej patetiki Hrvaški. Da res nimajo drugega za pisati kakor lažne novice je milo rečeno ritardirano …

  • 21:08 29. Avgust 2018.

    Pa kaj ste pričakovali le kdo še podpira komuniste in levičarje,ki so GROBARI lastnih narodov!! Levičarji ne vedo drugega kot …

  • 20:15 29. Avgust 2018.

    Glede na to, kakšni luzerji sestavljajo SLO vlado, bo še marsikdo raje podprl Hrvate kot SLO, pa čeprav bi bilo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.