Svet
7000 ogledov

Med Srbijo in Hrvaško vse bolj vre

Aleksandar Vučić in Kolinda Grabar-Kitarović Epa
Pričakovati je še večjo ohladitev odnosov med državama.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović ne bo odšla na obisk v Srbijo, pričakovati je globoko ohladitev odnosov, danes piše hrvaški Jutarnji list, sklicujoč se na vire v državnem vrhu. Razlog so nedavne primerjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića operacije Nevihta s holokavstom. Te je danes obsodilo tudi hrvaško zunanje ministrstvo.

"Po zadnjem izpadu Vučića, ki je primerjal Hrvaško in Hitlerjevo Nemčijo, je tudi zgolj razmišljati o krepitvi odnosov med državama nemogoče," je Jutarnji list navedel izjave visokega hrvaškega uradnika.

Ta je povedal, da bo za nedoločen čas sledila globoka ohladitev odnosov s Srbijo, kar pomeni, da hrvaška predsednica ne bo obiskala Srbije, čeprav ima Vučićevo vabilo. Prav tako nekaj časa ni pričakovati niti srečanj višjih vladnih predstavnikov obeh držav.

Vučić je v soboto, na predvečer hrvaškega dneva zmage in domovinske hvaležnosti, operacijo Nevihta primerjal s holokavstom. "Hitler je hotel svet brez Judov, Hrvaška, njena politika, pa je hotela Hrvaško brez Srbov, ker so, kot so dejali, ogrožali hrvaško nacionalno bit," je dejal Vučić. Hrvaško Nevihto, s katero se je končala vojna na Hrvaškem, je Vučić označil za etnično čiščenje in zločin.

"Zlonamerno in neutemeljeno"

Na Vučićeve izjave se je danes odzvalo tudi hrvaško zunanje ministrstvo. "Primerjava z nacističnim režimom je zamenjana trditev, saj je prav režim srbskega predsednika Slobodana Miloševića ob pomoči JLA in dela hrvaških in bosansko-hercegovskih Srbov odgovoren za vrnitev etničnega čiščenja v Evropo po drugi svetovni vojni," so opozorili na sedežu hrvaške diplomacije.

Po njihovem mnenju so Vučićeve izjave o "zlonamerne in popolnoma neutemeljene", Srbija pa da ima, tudi spričo trditev, da sta Slovenija in Hrvaška izvršile nelegalno secesijo, pred seboj še dolgo pot pri soočanju z lastno preteklostjo, povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na Vučićeve izjave se je že v nedeljo odzval tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki je dejal, da so bile te pretirane. Poudaril je še, da je dobro znano, da se je vojna odvijala na ozemlju Hrvaške in ne Srbije, da je Miloševićev velikosrbski režim izvedel agresijo na Hrvaško in da je Nevihta končala okupacijo Hrvaške.

Vzrok težav "stalna negativna politika" Zagreba

Vučić je danes v Beogradu glede reakcij v Zagrebu dejal, da Srbija ni vzrok slabih odnosov med državama, temveč "stalna negativna politika" Zagreba proti njej. Dodal je, da bi svoje izjave znova ponovil, verjetno pa še dopolnil, če bi vedel, kakšna bo hrvaška proslava Nevihte dan kasneje v Kninu, da pa si vendarle želi dobrih odnosov s Hrvaško.

Srbska premierka Ana Brnabić je izrazila začudenje nad negativnim odzivom hrvaških predstavnikov. V govoru Vučića ne vidi nič spornega, je dejala ter pohvalila Srbijo kot odprto državo, v kateri je kot vnukinja Hrvata lahko postala predsednica vlade, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Dubrovnik Kritično Svet Hrvaška se je odločila uničiti turizem

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
 • Zdravko Lajh 13:33 09.september 2018.

  AtaA. ta tvoja trditev pa ne zdrži... v zakuhavanju vojn pa so vseeno v krepki prednosti Srbi. Tudi do Nevihte je prišlo (med drugim) zaradi srbskega provociranja, zahtev po veliki Srbiji..vozil sem se leta 1989 skozi Obrovac, Benkovac itd. in ...prikaži več vem kako je to izgledalo. Nimam rad Hrvatov, a za vse tudi oni niso krivi.

 • Dusan Kokalj 13:18 09.september 2018.

  Če bi bili srbi naši mejaši bi bila meja že zdavnaj urejena.Shrvati se pač ne da ker so lažnivi lopovi.

 • Avatar AtaAufbiks
  AtaAufbiks 17:52 08.avgust 2018.

  Še vsako vojno, ki se je zgodila na Balkanu, so zakuhali Hrvati! Operacija Nevihta je BILO etnično čiščenje, saj so z ozemlja nagnali skoraj vse Srbe, tiste ki so ostali, pa postrelili.