Svet
12066 ogledov

Nemčija podpira Hrvate

zastava hrvaška slovenija
Nemci podpirajo Hrvate. Tako naj bi Merklova zagotovila Plenkoviću.

Hrvaška ima podporo Nemčije pri stališču, da je spor o meji s Sloveniji dvostransko vprašanje in ne vprašanje Evropske unije, po včerajšnjem srečanju Merklove in Plenkovića poroča Večernji list.

Sodelovanje med Nemčijo in Hrvaško bo poleg politične podpore, ki jo ima Hrvaška v svojih stališčih o dvostranskem sporu s Slovenijo, formalno potrjeno tudi z akcijskim načrtom.

Dokument pripravljata zunanji ministrstvi Nemčije in Hrvaške, vseboval pa bo deset točk, ki bodo vključevale različna področja sodelovanja, kot so zunanja politika, kultura in gospodarstvo. V akcijskem načrtu je tudi stališče, da je arbitraža o meji s Slovenijo dvostransko vprašanje in ne vprašanje EU, izpostavlja časnik.

Kaos na morju na vaji za Slovenian Grand prix 3rd september 2006 Slovenija Evropska komisija molči, Slovenija bo morala v tožbo sama

Podpora tudi glede vstopa v Schengen

Nemčija je na torkovem srečanju zelo jasno podprla hrvaško kandidaturo za članstvo v schengnu, dodaja časnik. Merklova je pohvalila hrvaški nadzor na zunanji meji EU, Plenković pa pričakuje, da bo Hrvaška vstopila v schengensko območje, preden bo prevzela predsedovanje EU v prvi polovici leta 2020, nadaljuje.

Vstop v schengen je ena prednostnih nalog hrvaške zunanje politike. Potem ko bo Zagreb izpolnil vse pogoje in dobil pozitivno oceno Evropske komisije, morajo s pridružitvijo Hrvaške schengenskemu območju soglašati vse države članice EU.

Podpora Nemčije je v tem kontekstu izjemno pomembna. Takšna zaveznica bi lahko bila posebej koristna, če bo kakšna država prižgala rdečo luč. Slovenija je omenjala možnost, da bi z blokado njenega vstopa v schengen prisilila Hrvaško k uveljavitvi arbitražne sodbe o meji, poudarja Večernji list.

Aleksandar Vučić in Kolinda Grabar-Kitarović Napeto Svet Med Srbijo in Hrvaško vse bolj vre

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
 • alen009 08:04 30.avgust 2018.

  Malo se mi smilijo tej patetiki Hrvaški. Da res nimajo drugega za pisati kakor lažne novice je milo rečeno ritardirano in omejeno z vsako pametjo. Po drugi strani sem vesel, da si vedno bolj jamo kopljejo, ve se kdo bo ...prikaži več v njej ležal. To so Hrvati!!!!

 • Avatar omega_v6
  omega_v6 21:08 29.avgust 2018.

  Pa kaj ste pričakovali le kdo še podpira komuniste in levičarje,ki so GROBARI lastnih narodov!! Levičarji ne vedo drugega kot ožemati delovne ljudi zato,da lahko lenuhi brezskrbno živijo!! Počakajte še kakšno leto in Slovenija bo rdeča oaza v Evropi njeni ...prikaži več pošteni državljani pa bodo SLUGE migrantom in vse to po zaslugi prejšnje in prihajajoče vlade!!

 • JUTRIBOLJŠEBO 20:15 29.avgust 2018.

  Glede na to, kakšni luzerji sestavljajo SLO vlado, bo še marsikdo raje podprl Hrvate kot SLO, pa čeprav bi bilo pravo na naši strani! Žal so butalci raje volili svoje podobne butalce, kot pa odločne politike, ki bi v EU ...prikaži več kaj veljali !! Kmalu bo SLO samo še v zgodovinskih kartah.