Tajni sestanek Rusov in Ukrajincev

Foto: Epa
Foto: Epa
Sprti strani sta se sestali na nevtralnem ozemlju.
Oglej si celoten članek

Pretekli četrtek, 17. novembra sta se v Združenih arabskih emiratih srečali delegaciji Rusije in Ukrajine, kjer sta bila dosežena vsaj dva dogovora, poroča agencija Reuters.

Strani sta se sestali in dogovori za ponovno vzpostavitev izvoza ruskega amoniaka v Afriko in centralno Azijo preko ukrajinskih cevovodov. Obenem sta se delegaciji dogovorili o izmenjavi vojnih ujetnikov, navaja Reuters.

Viri so agenciji pojasnili, da so ZAE igrali vlogo posrednika, v postopek pa niso bili vključeni predstavniki Organizacije združenih narodov (OZN).

OZN in Turčija sta bila glavna posrednika pri sporazumu, ki sta ga Rusija in Ukrajina sklenili glede izvoza žita in gnojil.

Svet Rusija: Napadali bomo, vse dokler ...

Ukrajinski veleposlanik v Turčiji Vasil Bodnar je delno potrdil poročila. "Osvoboditev ukrajinskih ujetnikov je bila del dogovora o izvozu ruskega amoniaka," je dejal, a zanikal, da bi vedel za omenjeni sestanek.

Zunanje ministrstvo ZAE, zunanji ministrstvi Ukrajine in Rusije ter obrambni ministrstvi Ukrajine in Rusije na prošnjo za komentar Reutersu nista odgovorili.

Izvoz ruskega amoniaka bo znova potekal po ukrajinskem cevovodu. Njegova kapaciteta je 2,5 milijona ton letno. Amoniak Rusija črpa v pokrajini Volga in ga po ukrajinskem ozemlju prenaša do pristaniška Pivdenji v bližini Odese.

Plinski terminal v omenjenem pristanišču je bil za tuje kupce zaprt vse od ruske invazije na Ukrajino, ki se je začela 24. februarja.

Foto: Twitter Pivdenji pristanišče

Ostri napadi na energetsko infrastrukturo

Tri nuklearke v Ukrajini, ki so še vedno pod nadzorom Kijeva, so ponovno priključene na električno omrežje, je danes sporočilo ukrajinsko ministrstvo za energetiko. Po sredinih ruskih raketnih napadih so jih namreč odklopili iz omrežja, do večera pa naj bi začele ponovno proizvajati elektriko za potrošnike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Rusije so danes v luči napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo sporočili, da ima Kijev vse možnosti za izpolnitev zahtev Moskve in končanje trpljenja prebivalcev Ukrajine, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Zaradi intenzivnih ruskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo se je v sredo na zahtevo Ukrajine na izrednem zasedanju v New Yorku sešel Varnostni svet ZN. Pred tem so pri Svetovni znanstveni organizaciji (WHO) opozorili, da bo letošnja zima za milijone Ukrajincev boj za preživetje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 20:48 24. November 2022.

    Počasi se bodo dogovorili o vsem.

  • 16:13 24. November 2022.

    Nehajte se že pobijat zaradi par norcev

  • 15:35 24. November 2022.

    Fafali bodo naci kokaizirani ukriji Ruske kurce... tak il ovak...!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.