Svet
15064 ogledov

Tajni sestanek Rusov in Ukrajincev

DLR vojak Epa
Sprti strani sta se sestali na nevtralnem ozemlju.

Pretekli četrtek, 17. novembra sta se v Združenih arabskih emiratih srečali delegaciji Rusije in Ukrajine, kjer sta bila dosežena vsaj dva dogovora, poroča agencija Reuters.

Strani sta se sestali in dogovori za ponovno vzpostavitev izvoza ruskega amoniaka v Afriko in centralno Azijo preko ukrajinskih cevovodov. Obenem sta se delegaciji dogovorili o izmenjavi vojnih ujetnikov, navaja Reuters.

Viri so agenciji pojasnili, da so ZAE igrali vlogo posrednika, v postopek pa niso bili vključeni predstavniki Organizacije združenih narodov (OZN).

OZN in Turčija sta bila glavna posrednika pri sporazumu, ki sta ga Rusija in Ukrajina sklenili glede izvoza žita in gnojil.

Ukrajina vojna Svet Rusija: Napadali bomo, vse dokler ...

Ukrajinski veleposlanik v Turčiji Vasil Bodnar je delno potrdil poročila. "Osvoboditev ukrajinskih ujetnikov je bila del dogovora o izvozu ruskega amoniaka," je dejal, a zanikal, da bi vedel za omenjeni sestanek.

Zunanje ministrstvo ZAE, zunanji ministrstvi Ukrajine in Rusije ter obrambni ministrstvi Ukrajine in Rusije na prošnjo za komentar Reutersu nista odgovorili.

Izvoz ruskega amoniaka bo znova potekal po ukrajinskem cevovodu. Njegova kapaciteta je 2,5 milijona ton letno. Amoniak Rusija črpa v pokrajini Volga in ga po ukrajinskem ozemlju prenaša do pristaniška Pivdenji v bližini Odese.

Plinski terminal v omenjenem pristanišču je bil za tuje kupce zaprt vse od ruske invazije na Ukrajino, ki se je začela 24. februarja.

Pivdenji pristanišče | Avtor: Twitter Twitter

Ostri napadi na energetsko infrastrukturo

Tri nuklearke v Ukrajini, ki so še vedno pod nadzorom Kijeva, so ponovno priključene na električno omrežje, je danes sporočilo ukrajinsko ministrstvo za energetiko. Po sredinih ruskih raketnih napadih so jih namreč odklopili iz omrežja, do večera pa naj bi začele ponovno proizvajati elektriko za potrošnike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Rusije so danes v luči napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo sporočili, da ima Kijev vse možnosti za izpolnitev zahtev Moskve in končanje trpljenja prebivalcev Ukrajine, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Zaradi intenzivnih ruskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo se je v sredo na zahtevo Ukrajine na izrednem zasedanju v New Yorku sešel Varnostni svet ZN. Pred tem so pri Svetovni znanstveni organizaciji (WHO) opozorili, da bo letošnja zima za milijone Ukrajincev boj za preživetje.

 
Komentarjev 7
 • Kmodri 20:48 24.november 2022.

  Počasi se bodo dogovorili o vsem.

 • Avatar krucefix
  krucefix 16:13 24.november 2022.

  Nehajte se že pobijat zaradi par norcev

 • kapibara 15:35 24.november 2022.

  Fafali bodo naci kokaizirani ukriji Ruske kurce... tak il ovak...!!