Svet
10599 ogledov

Poljska zaklenila vrata Lavrovu, v Moskvi besni

Sergej Lavrov ZN Epa
Poljska je v petek sporočila, da je ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu prepovedala vstop na svoje ozemlje in da pričakuje, da bo Moskva poslala koga drugega na ministrsko zasedanje Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki bo decembra v poljskem Lodžu. Moskva je danes odločitev obsodila kot provokativno in nesprejemljivo.

Poljska, ki trenutno predseduje Ovseju, je kot gostiteljica zasedanja zunanjih ministrov članic Ovseja v petek sporočila, da je Sergeju Lavrovu prepovedala vstop na svoje ozemlje in da pričakuje, da bo Rusija člane svoje delegacije na srečanju izbrala v skladu z veljavnimi predpisi, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal vir v poljskem predsedstvu Ovseja.

Dejal je, da v ruski delegaciji ne bi smelo biti "oseb, ki jih je Evropska unija sankcionirala" po ruski ofenzivi na Ukrajino 24. februarja, vključno z Lavrovom.

Poljska tiskovna agencija PAP medtem navaja, da ji je tiskovni predstavnik poljskega zunanjega ministrstva Lukasz Jasina v petek povedal, da je Poljska v diplomatski noti Rusijo samo seznanila, da "na ministrskem zasedanju v Lodžu ne pričakuje udeležbe Lavrova".

Kijev Svet Novi raketni napadi na ukrajinska mesta, zadeli stanovanjske stavbe Poljska eksplozija Sklic izredne seje Svet Na Poljskem izredna seja zaradi eksplozije v bližini ukrajinske meje

"Odločitev Poljske je provokativna in brez primere," je v današnjem odzivu zapisalo rusko zunanje ministrstvo. Ocenjujejo, da se je Varšava z njo ne samo diskreditirala, ampak tudi nepopravljivo škodovala avtoriteti Ovseja.

Poudarili so, da "te destruktivne odločitve Poljakov potiskajo Ovse v prepad", in organizacijo obtožili, da postaja "polje za protiruske vaje". "Odločitev je nesprejemljiva in ni v skladu z vlogo Poljske kot predsedujoče države organizaciji, v kateri sodeluje 57 suverenih in neodvisnih držav pod pogojem popolne enakosti," so še poudarili.

Sporočili so še, da bo po odločitvi Varšave rusko delegacijo vodil stalni ruski veleposlanik pri Ovseju Aleksander Lukašovič, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Dimitrij Peskov Svet Rusi polni hvale na račun ZDA: "Zelo profesionalno!"

Poljska kot predsedujoča organizira zasedanje ministrskega sveta, torej zunanjih ministrov 57 članic Ovseja, 1. in 2. decembra v Lodžu. Članici sta tako Rusija kot Ukrajina. Sedež Ovseja je na Dunaju, saj je bil ustanovljen leta 1975 na vrhuncu hladne vojne z namenom spodbujanja dialoga med Vzhodom in Zahodom.

Ukrajina Herson Svet Tako bi Američani končali vojno v Ukrajini

Letnih zasedanj ministrskega sveta, ki je osrednji organ te mednarodne organizacije in sprejema odločitve, se je Lavrov običajno udeleževal. Pomenijo tudi priložnost, da zunanji ministri razpravljajo o delu organizacije na vseh področjih njenega delovanja.

Komentarjev 8
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 13:46 21.november 2022.

    Če ga bodo Poljaki še naprej tumbali se lahko zgodi , da bodo Rusi , tudi na Poljskem naredili red, saj dovolj je da prileti nekaj raket na določene lokacije , pa bo prej ko slej obnašanje Poljakov bolj ponižno ...prikaži večno , kot pa sedaj ko se širokoustijo pod varstvom NATA in Amerike. Samo če pride do agresije , potem bo NATO skupaj z ZDA ostal tako zunaj , kot je zunaj ostal ob Ukrajini. samo orožje bodo preizkušali in nič drugega.Za ljudi jim pa nekaj dol visi.

  • malarin 21:00 19.november 2022.

    Bravo, Poljaki ! ! !

  • Detel5ica 20:25 19.november 2022.

    Poljska je vedno bolj pod vplivom Amerike. Še žal jim bo