Svet
433 ogledov

Novi raketni napadi na ukrajinska mesta, zadeli stanovanjske stavbe

Kijev
Ukrajinske oblasti so danes poročale o novih ruskih raketnih napadih, sprva v Kijevu, nato pa še drugod po državi.

Ruske rakete so danes zadele dve stanovanjski stavbi v Kijevu, je na Telegramu sporočil župan prestolnice Vitalij Kličko in hkrati opozoril, da je bil po vsej Ukrajini razglašen alarm zaradi nevarnosti zračnih napadov.

"Na prestolnico je bil izveden napad. Po predhodnih informacijah sta bili zadeti dve stanovanjski stavbi v okrožju Pečersk. Sistemi zračne obrambe so nad Kijevom sestrelili več raket, zdravniki in reševalci pa so že prispeli na prizorišče," je dejal župan Vitalij Kličko.

O napadih so medtem poročali tudi iz regij Odesa, Čerkasi, Kirovograd, Hmelnicki, Harkov in Dnepropetrovsk. Ukrajinski mediji pa navajajo, da so bile ruske rakete izstreljene nad Kaspijskim morjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"V Lvovu prihaja do eksplozij," je v izjavi na družbenih omrežjih zapisal župan mesta Andrij Sadovij in prebivalce pozval, naj ostanejo v zakloniščih. Župan Harkova Igor Terehov pa je po raketnem napadu na mesto dejal, da informacije o morebitnih žrtvah in škodi še zbirajo.

V mestih Lvov, Harkov in Kovel je medtem prišlo do obsežnega izpada elektrike. Ukrajinski upravljavec električnega omrežja pa je prebivalce Kijeva posvaril pred nenačrtovanimi prekinitvami dobave elektrike, da bi stabiliziral omrežje.

Napadi kot odziv na govor Zelenskega

Napade je medtem potrdil tudi vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak, ki jih je opisal kot odziv na močan govor ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega na vrhu skupine G20 v Indoneziji, kjer so svetovni voditelji ostro obsodili vojno v Ukrajini.

"Ali kdo resno misli, da si Kremelj želi miru? Želi poslušnost, toda na koncu dneva teroristi vedno izgubijo," je še dodal na Twitterju.

Ruske sile so v zadnjih tednih pogosto ciljale predvsem energetsko infrastrukturo po vsej Ukrajini, nazadnje pa so njihove rakete Kijev zadele pred skoraj enim mesecem. Današnji ruski raketni napad sicer prihaja potem, ko so se ruske sile v petek v celoti umaknile iz mesta Herson na jugu Ukrajine. Do napada naj bi prišlo potem, ko je ruski zunanji minister Sergej Lavrov zapustil vrh držav G20. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Idioti 13:39 18.november 2022.

    Včeraj spet 400 mrtvih na predvčerajšnji podlago 1400 UA vojakov ! UA pa poročajo o umikih ! Umakneš se ali zbežiš živ , ne pa mrtev ! Razlike drastićne !

  • Idioti 21:45 17.november 2022.

    Vsi vojni in gospodarski objekti , ter infrastruktura so v vojni legitimni cilj . Če pa UA "sestreli" manevrirko z 1 t rastreliva zato, da ta ne zadane legitimnega in programiranega cilja , je to problem Ukraincev , če tako ...prikaži večtako s "sestreljevanjem" rajši pobijejo 100 svojih civilistov .

  • Idioti 13:12 17.november 2022.

    Tale vaš oz. njihov propagandni filmček , če ga dobro pogledate ni rezultat manevrirne rakete , ker potem te hiše bilo ne bi . Pomeni , da je zgradba v takšni bližini fronte , da je na dosegu topništva . ...prikaži več In zakaj bi bili Rusi tle očrnjeni , ko pa se sama UA hvali z RAKETNIMI napadi na center mest, ki so na Ruski strani fronte . Sploh pa , če dobro pogledate, gre za enostaven požar na stanovanjski zgradbi , mogoče tudi zaradi nepazljivosti pri pretakanju goriva , sedaj ko ni elektrike in plina.