Svet
6354 ogledov

Rusija: Napadali bomo, vse dokler ...

Vasilij Nebenzija ruski veleposlanik ZN
1/6
Epa
Ruski veleposlanik pri ZN je napovedal nadaljevanje napadov na Ukrajino. Zelenski opozarja, da gre več kot očitno za zločin proti človeštvu.

Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je na sinočnjem izrednem zasedanju Varnostnega sveta v New Yorku zagotovil, da bo Rusija nadaljevala z napadi na Ukrajino, dokler Kijev ne bo sprejel "realističnega" pristopa do pogajanj.

Rusija se je po nizu porazov na bojiščih odločila za raketne in bombne napade na ukrajinsko civilno energetsko in drugo infrastrukturo, zaradi česar je Evropski parlament v sredo Rusijo razglasil za državno podpornico terorizma. Nebenzija v New Yorku niti ni skrival, da ruske sile napadajo "infrastrukturo".

"Eden od ciljev posebne vojaške operacije je spodkopati bojne zmogljivosti ukrajinske vojske. In to bomo dosegli z vojaškimi sredstvi, dokler režim v Kijevu ne sprejme realističnega pristopa, ki bo omogočil ureditev težav, zaradi katerih smo sploh sprožili posebno vojaško operacijo," je trdil Nebenzija, ki se je spet pritožil, da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na zasedanju sodeloval prek video povezave in dejal, da bi ga rad videl v New Yorku v živo.

Ukrajina vojna | Avtor: Profimedia Profimedia

Zelenski je ob tej priložnosti še enkrat javno obsodil napade ruskih sil. "Ko temperature padejo pod ničlo in so milijoni brez energije, ogrevanja in vode, je to več kot očiten zločin proti človeštvu," je dejal.

Francoski veleposlanik Nicolas de Riviere je napade na energetski sistem Ukrajine označil za jasno kršitev humanitarnega prava. "Cilj je jasen: v luči vojaških porazov, sejati grozo. Nadaljevanja tega ne moremo prenašati," je dejal Francoz.

Rusijo so obsodili tudi nekateri drugi veleposlaniki v varnostnem svetu. Ukrepa ni bilo, ker ima Rusija pravico do veta.

Zaradi vojne v Ukrajini je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sporočila, da bo edina prioriteta Ukrajincev čez zimo preživetje. Ukrajinska vojska je sporočila, da so Rusi v sredo izstrelili 70 manevrirnih raket in njeno ozemlje napadali tudi z brezpilotnimi letali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • Idioti 16:54 27.november 2022.

    Naj bo vsakemu na zemeljski krogli jasno , da bo meja Rusije na DNJEPRU , in da bo vojna trajala dokler ga Rusi ne dosežejo ! Ko ga pa dosežejo , bo pa vse odvistno ali bo NARKOMAN še živ ...prikaži več ali ne !!! Če bo , bodo Rusi mejo prestavili na Poljsko- Slovaško mejo .potem naj pa samo še Bog pomaga tistim , ki so NARKOMANA izvolili !

  • Idioti 16:46 27.november 2022.

    Kot je bil Hitler zločinec proti človeštvu tako je tudi ta narkoman ZLOČINEC proti Ukrajincem samim !

  • kapibara1 17:53 25.november 2022.

    zelenski- Veliki purtin te je dolgo opozarjal.. sedaj naj pa samo še pleše na tvojem grobu..