Ti ukrepi po novem veljajo na Hrvaškem

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Hrvaška rahlja ukrepe, predvsem za množične dogodke. Množični dogodki bodo lahko brez omejitev, vendar le za imetnike evropskega digitalnega covid potrdila.
Oglej si celoten članek

Novi ukrepi prinašajo manj omejitev za ljudi s covid potrdilom, a ne tudi v kavarnah. Na novinarski konferenci pred dvema tednoma je Davor Božinović napovedal, da bodo na terasah kavarn gostinci lahko postregli le tiste goste, ki sedijo. Lahko pa se odda del terase v najem, vendar mora biti druženje omejeno na tisti del, ki pripada lokalu. ''Vidimo, da se na takšen način ustvarja gneča, kar zagotovo ne pripomore k izboljšanju situacije,'' je povedal.

Manj omejitev glede množičnih dogodkov

Od 1. julija na Hrvaškem ni prepovedi glede števila ljudi, ki se lahko zbirajo na prireditvah, a le, če gre za osebe z evropskim digitalnim covid potrdilom.

"Ljudje, ki so bili cepljeni, prebolevniki ali negativno testirani na covid-19, bodo lahko sodelovali v dogodkih brez posebnih ali z manj strogimi epidemiološkimi ukrepi," je Božinović dejal za nacionalno civilno zaščito. 

Novi ukrepi se torej večinoma nanašajo na zborovanja ljudi, ki imajo EU digitalno potrdilo - za zborovanja, na katerih ti ljudje sodelujejo, ni omejitev glede številčnosti, pa tudi glede trajanja zborovanj. Organizatorji tovrstnih dogodkov bodo imeli dostop do mobilne aplikacije, prek katere bodo lahko prebrali QR kodo iz digitalnega EU certifikata. Vendar bo za takšne dogodke še vedno potrebno soglasje lokalnega štaba civilne zaščite.

V drugih primerih, v katerih status oseb ne bo nadzorovan, ostaja omejitev 100 oseb, prav tako pa tudi omejitev trajanja dogodka do polnoči.

Slovenija Ne zelena, Hrvaška je siva! Kaj to pomeni za dopustovanje?

Kateri ukrepi še veljajo?

Ostajajo omejitve delovnih časov številnih objektov in prepoved prodaje alkoholnih pijač med 24:00 do 6:00.

Gostinski obrati in turistične kmetije lahko obratujejo do polnoči, prav tako to velja za pekarne in trgovine s pekovskimi izdelki. Izjemoma lahko gostinski objekti, kot so nočni klubi, nočni bari in diskoteke, postrežejo goste izven delovnega časa, vendar le na odprtem in pod pogojem, da je vstop dovoljen samo osebam z EU digitalnim potrdilom, kar velja tudi za zaposlene. Delovni čas igralnic, igralnih avtomatov in plačilnih mest za stave je omejen do polnoči, s prepovedjo opravljanja gostinskih storitev v njihovih prostorih.

Prirejanje zasebnih obredov in shodov vseh vrst, vključno s poročnimi obredi, v gostinskih in drugih objektih je dovoljeno ob upoštevanju vseh ukrepov, če se obreda ne udeleži več kot 30 ljudi. Poroke z več kot 30 svati so dovoljene ob obvestilu civilne zaščite in digitalnih potrdilih udeležencev.

Omejitve ostajajo še pri prirejanju in obiskovanju športnih prireditev. Izjemoma se lahko športna tekmovanja izvajajo v navzočnosti največ 100 gledalcev. Za večje število je potrebno covid potrdilo.

Dopust Še danes bodo ukinjene omejitve za vstop na Hrvaško, toda ... Dopust Vsak dan kaj novega, kaj je zdaj potrebno za vstop na Hrvaško in vrnitev

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 15:01 30. Junij 2021.

    hrćki bodo okužili Slovence, da spet zaprejo med obćine - jebo te hitler in to dolf !

  • 13:32 30. Junij 2021.

    Hrvati sproščajo ukrepe v imenu denarja, nadrljali bomo pa septembra vsi, ki smo bili ali ne pri sosedih na morju.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.