Popotnik
130695 ogledov

Še danes bodo ukinjene omejitve za vstop na Hrvaško, toda ...

Hrvaška obala Profimedia
Danes bo Evropski center za nadzor bolezni (ECDC) objavil nov zemljevid držav in regij. Pričakujemo lahko, da bo Slovenija oziroma vsaj njen vzhodni del postal zeleno območje. Že takoj po objavi bo sproščen vstop na Hrvaško.

"Če pride do uvrstitve Republike Slovenije ali nekaterih regij na tako imenovani zeleni seznam, se bo potnikom skladno s trenutno veljavnim Odlokom o začasni prepovedi in omejitvi prehoda čez mejne prehode Republike Hrvaške omogočil vstop v Republko Hrvaško pod enakimi pogoji kot pred pojavom bolezni covid-19, če ne kažejo znakov bolezni ali niso bili v tesnem stiku z obolelo osebo," so nam včeraj pojasnili na hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve.

DOPOLNJENO: Na novem zemljevidu ECDC je zelene le pol Slovenije

Hrvaški odlok se namreč sklicuje neposredno na zemljevid ECDC, zato so tudi spremembe uvrstitve posameznih držav takoj uveljavljene. V Sloveniji vlada (praktično brez izjeme na podlagi zemljevida ECDC) sprejme seznam in ga objavi v uradnem listu, nov seznam pa začne veljati po objavi. 

Bo zelene le pol Slovenije

Na NIJZ nam niso izredno povedali, katere podatke so sporočili ECDC, povedali so le, da ECDC kot vir uporablja njihovo spletno stran. So pa posredno potrdili naše domneve, da bo polovica Slovenije postala zelena, druga polovica pa bo še naprej oranžna, saj so zapisali, da ECDC uporabi NUTS dva (to je delitev na vzhodno in zahodno Slovenijo, NUTS 3 je delitev na 12 regij.

Teoretično bi bilo sicer možno, da bi uporabili ta zemljevid, pri obeh regijah pa podatke za Slovenijo, v tem primeru bi bila cela država zelena.

Če pa bo ECDC uporabil podatke za vsako kohezijsko regijo posebej, bo po naših izračunih vzhodni del države zelen, zahodni pa bo vsaj še za en teden ostal oranžen. V tem primeru bodo prebivalci goriške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in gorenjske statistične regije za vstop na Hrvaško še naprej potrebovali negativen test (če niso cepljeni ali prebolevniki), prebivalci drugih regij pa bodo šli na Hrvaško lahko le z osebno izkaznico, tako kot pred epidemijo.

Zakaj je prišlo do razlik med vzhodno in zahodno regijo, si lahko preberete tukaj.

Zanimivo tudi prebivalci primorsko-notranjske regije sodijo v vzhodno kohezijsko regijo in bodo lahko na Hrvaško potovali brez omejitev.

Čeprav je skupni dogovor EU, da se prebivalcem zelenih regij omogoči potovanje brez omejitev, pa na primer Avstrija od vseh oseb, ki želijo vstopiti, zahteva test, potrdilo o cepljenju ali prebolevnosti. Nemčija pa na primer ne sledi zemljevidu ECDC in je že prejšnji petek goriško, koroško, pomursko, savinjsko in zasavsko regijo ter jugovzhodno Slovenijo umaknila s seznama tveganih območij. 

Olajšanje kmalu tudi ob prihodu z dopusta

Ni izključeno, da bo tudi jadranska Hrvaška (to je celotna obala) danes postala zelena regija. V tem primeru ob vrnitvi ne bo več potreben negativen test, potrdilo o cepljenju ali prebolevnosti, a bo treba počakati, da bo slovenska vlada nov seznam zelenih regij in držav objavila v uradnem listu. 

 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • JZekspert 22:12 24.junij 2021.

    No, ne bi rekel, da bo drugo leto karkoli brez problemov, vse bo isto sranje, kot zdaj, ali pa še 10x slabše. Krivi niso le korona-fašisti, ampak tudi vsi, ki sodelujejo, ste tudi vi zraven?? Korona-fašizem je že dokazal, da ...prikaži več se samo stopnjuje. Edina alternativa je upor, in to odločen, z vsemi sredstvi. Nabijem vas vse na * - vse vaše pogoje, maskanja, testiranja, cepljenja, peceteje, cepilne potne liste, NABIJEM!!!!!!

  • Avatar drecos
    drecos 12:03 24.junij 2021.

    boli me k... za to sranje tam dol

  • miho 09:16 24.junij 2021.

    Opozorilo! Možna so presenečenja!

Sorodne novice