Slovenija
28847 ogledov

Uradno: zelene je le pol Slovenije, kaj to pomeni

Maske Anže Petkovšek Nošenje zaščitnih mask
ECDC je objavil nov zemljevid Evrope. Kot smo napovedali, je zelena le vzhodna kohezijska regija, zahodna pa ne. Kaj to pomeni?

Oranžne ostajajo goriška, obalno-kraška, gorenjska in osrednjeslovenska regija, medtem ko so vse druge statistične regije po novem zelene. Zelene so tako primorsko-notranjska, jugovzhodna Slovenija, posavska, zasavska, savinjska, koroška, podravska in pomurska regija.

Za prebivalce zelenih regij se za vstop na Hrvaško ukinjajo vsi pogoji in to takoj. "Če pride do uvrstitve Republike Slovenije ali nekaterih regij na tako imenovani zeleni seznam, se bo potnikom skladno s trenutno veljavnim odlokom omogočil vstop v Republiko Hrvaško pod enakimi pogoji kot pred pojavom bolezni covid-19, če ne kažejo znakov bolezni ali niso bili v tesnem stiku z obolelo osebo," so nam včeraj zagotovili na hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve. Hrvaški odlok se namreč sklicuje neposredno na zemljevid ECDC, zato so tudi spremembe uvrstitve posameznih držav takoj uveljavljene.

Obrazec za vnos podatkov Enter Croatia ima možnost, da vnesete podatek, ali ste iz vzhodne ali zahodne Slovenije.

Zemljevid ECDC | Avtor: ECDC ECDC

Hrvaška je na novem zemljevidu siva, kar pomeni, da ni podatkov. Kaj to pomeni za pogoje vstopa še preverjamo.

Prebivalci goriške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in gorenjske statistične regije za vstop na Hrvaško še naprej potrebovali negativen test (če niso cepljeni ali prebolevniki), prebivalci drugih regij pa bodo šli na Hrvaško lahko le z osebno izkaznico, tako kot pred epidemijo. Zakaj je prišlo do razlik med vzhodno in zahodno regijo, si lahko preberete tukaj. Zanimivo tudi prebivalci primorsko-notranjske regije sodijo v vzhodno kohezijsko regijo in bodo lahko na Hrvaško potovali brez omejitev.

V Sloveniji vlada (praktično brez izjeme na podlagi zemljevida ECDC) sprejme seznam in ga objavi v uradnem listu, nov seznam pa začne veljati po objavi.

Čeprav je skupni dogovor EU, da se prebivalcem zelenih regij omogoči potovanje brez omejitev, pa na primer Avstrija od vseh oseb, ki želijo vstopiti, zahteva test, potrdilo o cepljenju ali prebolevnosti. Nemčija pa na primer ne sledi zemljevidu ECDC in je že prejšnji petek goriško, koroško, pomursko, savinjsko in zasavsko regijo ter jugovzhodno Slovenijo umaknila s seznama tveganih območij. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:50 25.junij 2021.

    Kera zmešnjava s številkami in barvami! Prav norca se delajo iz nas, banda deničarska! Ja tudi iz vas, ki jih volite!!!

  • jakec1575 23:24 24.junij 2021.

    Zelena je samo sds slovenija.ostali pa v arest.

  • Ender3 20:30 24.junij 2021.

    To pomeni, da vlada ni bila sposobna narediti tisto, kar se je od nje pričakovalo. Popravnega izpita ne bo, škoda in sramota je bila nepopravljivo narejana. Na volitve čimprej !