Slovenija
155052 ogledov

Presenečenje, zelene bo samo pol Slovenije

Maske
1/2
Anže Petkovšek Nošenje zaščitnih mask
Slovenija je včeraj po evropskih kriterijih postala zelena država, neobveščene lahko čaka še nekaj presenečenj.

Presenečenje številka ena, zelene bo le pol države. Slovenija ECDC ne poroča podatka za celotno državo, ampak, kot je razvidno iz zemljevida, posebej za vzhodno in zahodno kohezijsko regijo. Kakšne podatke za prejšnji teden so oziroma bodo posredovali ECDC, nam na NIJZ niso odgovorili, a po naših izračunih je trenutno zelena le vzhodna regija, medtem ko je zahodna regija še oranžna. V vzhodni regiji je namreč trenutno 14-dnevna incidenca 64, v zahodni pa 86.

Tako bo predvidoma na četrtkovem zemljevidu ECDC vzhodna Slovenija zelena, zahodna pa oranžna. Na zdaj veljavnem zemljevidu je celotna država oranžna. 

V zahodni so osrednjeslovenska, gorenjska, goriška in obalno-kraška statistična regija, v vzhodni pa ostale.

Če pogledamo graf 14-dnevne incidence po regijah, vidimo, da jih je pol nad mejo 75, pol pa pod njo, Slovenija pa skupaj izpolnjuje kriterij za zeleno državo.

A različna velikost regij pomeni, da imajo tiste največje precej večji vpliv na skupni rezultat regije. Tako je na primer v zahodni regiji več kot pol prebivalcev v osrednjeslovenski regiji, kjer je incidenca 93. Da bi celotna zahodna regija padla pod mejo, bi morala bi v drugih regijah tako čez prst incidenca manj kot 55.

Podobno dominanten položaj imata v vzhodni regiji skupaj podravska in savinjska regija, kjer je prav tako približno pol prebivalcev celotne regije.

A na vzhodu je podravska regija le malenkost nad mejo 75, pomurska pa precej pod njo, saj je 14-dnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev tam trenutno le 57.

Možen tudi velik časovni zamik

Drugo presenečenje je lahko, kako in kdaj bo država, v katero potujete, pripoznala zeleni status Slovenije, morda ga ob vašem odhodu na dopust še ne bo upoštevala. Evropski center za nadzor bolezni (ECDC) bo namreč nov zemljevid uvrstitve držav v posamezna barvna območja objavil v četrtek, na tem zemljevidu celotna Slovenija predvidoma še ne bo zelena. Nov zemljevid bo upošteval stanje v 23. in 24. tednu, to je po ISO standardu 8601 od 7. do 20. junija. Po tem standardu se tedni začnejo v ponedeljek in končajo v nedeljo. V ZDA se štetje tednov začne v nedeljo, v islamskem svetu pa v soboto.

Ali bodo države na svoje zelene sezname uvrstile vzhodno Slovenijo in kdaj, je njihova odločitev. 

Zemljevid ECDC | Avtor: ECDC ECDC

Če se bo trend nadaljeval in bo celotna Slovenija postala zelena, se bo to na zemljevidu pokazalo šele 1. julija, potem pa se lahko zgodi, da bodo države za uvrstitev na zeleni seznam potrebovale še nekaj časa. Kdor odhaja na dopust že konec junija ali v začetku julija, naj ne računa na zeleni status Slovenije, ki omogoča potovanje brez potrdil o testiranju, cepljenju ali prebolevnosti.

Tretje presenečenje: sprememba barve države, v kateri ste, ali naših predpisov

Tudi če se razmere v Sloveniji razvijajo v pravo smer, se lahko zgodi, da se spremeni barva države, v kateri dopustujete, ali pa se spremenijo naši predpisi, kar se lahko zgodi še bistveno hitreje.

Na svoji koži so to občutili številni Slovenci, ki so šli za konec tedna na Hrvaško. Vlada je v petek na dopisni seji sprejela odločitev, da bo ob vrnitvi s hrvaške obale znova potreben negativen test, odločitev pa je začela veljati že v soboto.

Prej je veljalo, da se negativen test (ali potrdilo o cepljenju ali prebolevnosti) ne zahteva, če država ni na rdečem seznamu, zdaj pa velja, da ni potrebno le, če je država na zelenem seznamu.

Tudi Hrvaška podatkov ECDC ne sporoča za celotno državo, ampak za jadransko, severno in panonsko Hrvaško, posebej pa še za mesto Zagreb. Večino Slovencev bodo v tem letnem času gotovo zanimali podatki za jadransko Hrvaško.

janez.zalaznik@zurnal24.si

 
Komentarjev 7
 • Russell_Ellinger 11:37 24.junij 2021.

  Z enostavnim domačim spletnim delom v prostem času zaslužim več kot 15.000 EUR. Sem redni študent in samo s tem, ko sem dve uri opravljal to službo, sem prejšnji mesec s tem delom zaslužil 17.528 EUR. ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

 • albert6 19:50 22.junij 2021.

  Vsi za enega eden serije po vseh

 • Avatar Zala
  Zala 15:34 22.junij 2021.

  Še malo pa bodo poročali za vsako Četrtno skupnost posebej. Kam to vodi ?