Slovenija
14098 ogledov

Na hitro sprejeta odločitev med Slovenci povzročila nejevoljo

Meja s Hrvaško Epa
Odločitev, da Slovenija večji del Hrvaške uvrsti na oranžni seznam, je povzročila težave na meji.

Vlada je v petek na dopisni seji sprejela odločitev o spremembi pogojev za vstop v Slovenijo. Uvedla je oranžni in zeleni seznam držav. Osebe, ki prihajajo z območja na oranžnem seznamu, lahko vstopijo v državo brez napotitve v karanteno na domu, če predložijo negativni test PCR ali test HAG, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike. 

Na oranžnem seznamu so se tako znašli tudi posamezni deli Hrvaške, ki so bili prej na zelenem seznamu. Za vrnitev iz administrativnih enot Jadranska Hrvaška, Grad Zagreb in Severna Hrvaška je tako potrebno imeti dokazilo PCT. Obenem pa je vlada podaljšala veljavnost negativnega testa PCR na 72 ur od odvzema brisa, medtem ko za test HAG še naprej ostaja veljavnost 48 ur. 

"Ta zadnja sprememba, ki je šla v pozitivno smer in je podaljšala veljavnost testa z 48 na 72 ur, je bila sprejeta zelo na hitro in v visoki turistični sezoni. Veliko Slovencev je že bilo na hrvaški obali – omenjam Hrvaško zato, ker je Hrvaška v tem dalmatinskem in istrskem delu šla iz zelene v oranžno fazo in novi odlok določa, da morajo osebe, ki se vračajo iz oranžnega območja, predložiti test. To je marsikoga presenetilo," je v oddaji Dobro jutro dejal Andrej Šter, vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve. Dodatno je po Šterovem mnenju zadeve zapletlo dejstvo, da je v soboto ali nedeljo bolj zahtevno najti testirno mesto, kjer bi lahko opravili potrebno testiranje za vrnitev domov. 

"Želeli bi si, da bi bile te spremembe odločitve sprejete z dovoljšnim časovnim rokom, da se ljudje poučijo in pripravijo. Tudi za službe, zlasti za policijo, ki dela na meji, ni bilo lahko, saj so ljudje ob vrnitvi to pokomentirali," je dejal Šter.

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja | Avtor: Profimedia Profimedia

Med državami je še veliko razlik

Šter je ob tem opozoril, da morajo slovenski državljani pozorno spremljati, kakšni so pogoji v državah, v katere potujejo. "Slovenija je danes verjetno že na zelenem delu semaforja, vendar pa morajo to priznati tudi druge države, da bomo imeli olajšan prehod. S sosednjimi državami imamo sklenjene dogovore, je pa med evropskimi državami še veliko razlik," je poudaril. "Nekatere države so še rdeče, v drugih so rdeči le deli države, zato je pomembno, da se pozanimamo, kako je v tistem delu, kamor potujemo."

Države še niso poenotene tako glede tega, katera potrdila sprejemajo, kot tudi glede tega, kdaj posameznik na primer izpolnjuje pogoj C (cepljen). Slovenija dovoljuje osebi, cepljeni z enim odmerkom cepiva AstraZeneca, pri čemer je od cepljenja minilo najmanj 21 dni, vstop v državo brez karantene. Bosna in Hercegovina potrdila o cepljenju ne sprejema kot potrdilo za potovanje, pravi Šter. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • Avatar pantani
    pantani 07:26 22.junij 2021.

    O bog, oprosti jim, saj ne vedo kaj delajo!!!

  • JZekspert 20:52 21.junij 2021.

    Norca se delajo, ma prav norca. Danes tako, pridite, pridite, jutri se boste morali pa cepiti, ali pa testirati, kajti - to je zlata doba korona-fašistkov... haha. Ljudje brezhrbtenični, zdrizasti polži, mevže, sere,... pa še kar prenašajo. Res si želijo, ...prikaži več da bi jih nekdo tlačil, poniževal, zaje...***, v glavo, mučil - kakšni prekleti mazohisti! Ma nabijem vas vse korona-fašiste na... no, na kaj? Trikrat lahko ugibate.

  • Kmodri 20:04 21.junij 2021.

    Pravilno!