Zdravje
904 ogledov

Velike skrbi: Britanci kot februarja

Covid-19 Profimedia
V enem dnevu več kot deset tisoč novih okužb.

V Veliki Britaniji so v zadnjih 24 urah potrdili 11.007 novih okužb z novim koronavirusom. Prvič od konca februarja so tako v enem dnevu potrdili več kot 10.000 okužb, kar je posledica širjenja bolj nalezljive različice delta, ki so jo prvič ugotovili v Indiji.

V Veliki Britaniji, kjer je covid-19 med pandemijo zahteval največ življenj v Evropi, in sicer skoraj 128.000, so se epidemiološke razmere spomladi izboljšale zahvaljujoč dolgemu zaprtju države in učinkoviti kampanji cepljenja. V zadnjem času pa so se razmere poslabšale, zato je vlada v ponedeljek za štiri tedne preložila popolno odpravo omejitvenih ukrepov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podvojeno število na enajst dni 

Študija, ki sta jo danes objavila Imperial College London in Ipsos MORI, kaže, da se je število okužb "eksponentno povečalo" po vsej Angliji in predvsem med skupinami prebivalstva, ki se še niso cepile proti covidu-19. Podatki kažejo, da se število okužb podvoji na enajst dni.

Po testiranju 109.000 oseb med 20. majem in 7. junijem so ugotovili 50-odstotno povečanje okužb glede na obdobje med 15. aprilom in 3. majem.

Smrtnost nizka

Smrtnost med covidnimi bolniki medtem ostaja nizka, saj so danes poročali o 19 smrtih med bolnikih. Cepiva še naprej veljajo za učinkovita pri preprečevanju težjega poteka bolezni v povezavi z novimi različicami virusa, še navaja AFP.

Britanski premier Boris Johnson je prav danes v tvitu izrazil zadovoljstvo, ker je bilo doslej 80 odstotkov odraslih v državi cepljenih vsaj z enim odmerkom cepiva. Pozval je k nadaljevanju po tej poti.

Z obema odmerkoma cepiva so doslej cepili 58 odstotkov odraslih. Oblasti želijo do 19. julija v celoti cepiti dve tretjini odraslih, ko naj bi odpravili vse omejitvene ukrepe. V ta namen so zmanjšali časovni razmak med odmerki.

mikrofon Covid-19 Slovenija Ukrep vlade: Na prireditvah in shodih ta pogoj za udeležence mestni utrip Zdravje V teh krajih potrdili največ okužb

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.