Slovenija
6025 ogledov

Pozor, nov režim na mejah za zelene, oranžne, rdeče in temno rdeče države!

Meja s Hrvaško Epa
Vlada je spremenila odlok, ki uvaja nekaj novosti.

Vlada je v petek spremenila odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo. "Odlok je začel veljati v soboto, ko smo ga policisti tudi začeli izvajati," je pojasnil namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

"Trenutno se slabšajo razmere na Irskem, Severnem Irskem, v Veliki Britaniji, na Portugalskem, Norveškem in Finskem."

Tomaž Pečjak

Bistvena novost je štiribarvni zemljevid, ki uvaja zelene, oranžne, rdeče in temno rdeče države oz. območja. "Zemljevid je povzet po zemljevidu ECDC," je razložil Pečjak. "Dodane so države Balkana, Rusija, Ukrajina in Moldavija. Te države so glede na lestvico ECDC dodane na predlog strokovne skupine oz. NIJZ."

 | Avtor:

Pogoji za vstop iz rdečih in temno rdečih držav

"Vidimo, da so trenutno v Evropi temno rdeče obarvane Liechtenstein, Irska in Velika Britanija s Severno Irsko," je pojasnil Pečjak. "Osebe, ki se vračajo s teh območij, morajo upoštevati vstopne pogoje za prihod iz rdečih držav."

V preteklosti smo imeli desetdnevno karanteno, na novo sta dodana negativni PCR test in desetdnevna karantena. "Za osebe, ki prebivajo na območju Slovenije, PCR test ni pogoj, ker imajo prebivališče v Sloveniji, kjer bodo preživljale karanteno," je pojasnil Pečjak. "Ta tujce, ki bodo želeli vstopiti v Slovenijo - npr. oseba, ki biva v Veliki Britaniji, velja, da jim policist brez negativnega PCR testa ne bo dovolil vstopa v državo zaradi zdravstvenih razlogov. Zelo podobno imajo urejene tudi nekatere druge evropske države za države iz rdečega in temnordečega območja. Izjeme veljajo za osebe, ki so cepljene, in prebolevnike ter izjeme iz 8. in 9. člena odloka (glej spodaj)."

 | Avtor:

Izjeme, pri katerih karantena ni potrebna

Osmi člen določa 14 izjem, za katere ni potrebna karantena, ki so veljale tudi že prej. "Otroci do 15 let, če potujejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ima pogoje za vstop v Slovenijo brez karantene, spadajo med izjeme," je pojasnil Pečjak. "Imamo navodilo, da če pride oseba, ki ni ožji družinski član in ima poleg osebo, ki je mlajša od 15 let. A mora imeti takšna oseba potrdilo s strani starša tega otroka, da je spremljevalec otroka v Slovenijo, kjer ta otrok prebiva. Ni potrebno, da bi bilo tako potrdilo overovljeno. Če je tak otrok potoval z drugo osebo v času pred osebo in je policist posumil, da gre za ugrabitev ali kaj podobnega, je policist preverjal - poklical starše, če tak otrok res potuje s spremljevalno osebo."

 | Avtor:

 | Avtor:

Pogoji za vstop iz zelenih in oranžnih držav

"Oranžne so denimo Francija, Švica, večji del Hrvaške, razen Slavonije," je navedel Pečjak. "S tega območja se vstopa brez karantene, potrebna sta negativen PCR ali hitri antigenski test ali potrdilo o cepljenju oz. prebolelosti."

 | Avtor:

Za vstop v Slovenijo iz zelenih držav negativni test ni potreben, a mora oseba dokazati, da je vsaj pet dni bivala na območju. "Če oseba tega ne more dokazati, bo policist upošteval, da oseba prihaja iz rdečega oz. temno rdečega območja, in jo napotil v karanteno," je opozoril Pečjak. "Če policist izrazi sum, da je dokazilo ponarejeno, bo postopal glede na kazenski zakonik, kot velja za primer suma kaznivega dejanja ponarejanja listin. Takšni osebi bo dal izjavo o napotitvi v karanteno na domu. Če se bo pozneje izkazalo, da je bilo dokazilo vendarle pristno, se bo karantena nemudoma prekinila."

Oseba, ki je napotena v karanteno, ima možnost, da po petih dneh opravljanja karantene opravi PCR test in avtomatično se karantena prekine. Osebe, ki so v karanteni, lahko pričakujejo nadzor nad karanteno, ki ga izvaja zdravstveni inšpektorat. "Če karantene ne izvaja, ji bodo izdali ustrezno globo," je poudaril Pečjak.

 | Avtor:

S prvim julijem bo na voljo tudi digitalno potrdilo, za kar ima policija na mejah že pripravljene čitalce. "Aplikacija omogoča, da policist lažje preveri istovetnost digitalnega potrdila," je razložil Pečjak. "Policistu se pokažejo osebni podatki in podatek, ali zeleno ali rdeče. Če je zeleno, je potrdilo korektno, če je rdeče, da je potrdilo poteklo ali z veljavnostjo potrdila nekaj ni v redu. V primeru, ko se bo pokazala rdeča barva, bo policist postopal enako, kot ob sumu, da dokazilo ni pristno. Osebo bo napotil v karanteno."

Preverite stanje v državi, kamor potujete

Zeleno potrdilo bo le poenostavilo obrazce. "S tem se bodo prehodi meje skrajšali, a bodo vsekakor daljši, kot pred korono," je opozoril Pečjak. "Prej je policist preverjal potovalne dokumente, sedaj se bo hkrati preverjalo pogoje vstopa glede na covid. Pri zelenem potrdilu to pomeni skeniranje potrdila. Čas prehajanja meje bo daljši vsaj za polovico ali še enkrat daljši, kot je bil pred korono."

Opozoril je, da je treba pred potovanjem preveriti stanje v državi, v katero potujete. "Pomembno je, da preverite, ali se stanje izboljšuje ali poslabšuje, kajti zemljevid se spreminja z zamikom," je navedel Pečjak. "Pričakovati je, da se lahko zgodi, da greste v območje, ki je danes oranžno, a se situacija poslabša in bo ob vračanju rdeča."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:14 23.junij 2021.

    Končno je naše vrle politike tudi pamet srečala in nimajo več odprtih vrat na stežaj za vsakega, ki bi želel v Slo. Zdaj je treba samo še inšpektorski nadzor nad karantenami poostriti.