Svet
12853 ogledov

Napovedali 40 stopinj konec junija. Meteorologi: "To ni normalno!"

Hrvaška obala Profimedia
Res je poletje, a temperature so za konec junija vseeno previsoke.

Hrvaški meteorologi opozarjajo pred visokimi temperaturami, ki bodo v četrtek ponekod po državi dosegle celo 40 stopinj Celzija. 

Vrhunec vročinskega vala napovedujejo za sredo in četrtek, najtopleje bo na območju Zagreba in Slavonije. Vročina bo po napovedih popustila v petek in soboto, ko prihaja sprememba vremena z napovedanimi padavinami in nevihtami. 

Tako kot pri nas se tudi na Hrvaškem ponoči temperature marsikje niso spustile pod 20 stopinj Celzija, kar bi prineslo olajšanje, čez dan pa je napovedanih med 35 in 37 stopinj Celzija. 

Hrvaška obala Dopust Popotnik Vsak dan kaj novega, kaj je zdaj potrebno za vstop na Hrvaško in vrnitev

Na obali in otokih severnega Jadrana bo pretežno sončno in vroče, s temperaturami od 30 do 33 stopinj Celzija. Sončno in vroče bo tudi v Dalmaciji, kjer se bo živo srebro na termometru povzpelo do 33, v notranjosti pa celo do 36 stopinj Celzija. Vročino po v popoldanskih urah omilil jugozahodni veter, na otokih pa jugo.

V četrtek temperature do 40 stopinj

Najtoplejši dan v tednu bo četrtek, ko bo v večini krajev topleje od 35 stopinj, ponekod bi se lahko temperature po napovedih hrvaških meteorologov povzpele celo do 40 stopinj Celzija.

Meja s Hrvaško Slovenija Na hitro sprejeta odločitev med Slovenci povzročila nejevoljo

"V petek zvečer prihaja sprememba vremena, ki bo trajala tudi v soboto," je za hrvaški portal Index.hr povedal dežurni prognostiki pri DHMZ Dragoslav Dragojević. Takrat lahko pričakujemo tudi plohe, ki bodo ohladile ozračje, a visoke temperature bodo kljub temu še vztrajale. "Temperature bodo padle, a le malo."

Petra Mikuš Jurković, ki vodi oddelek za opozorila in nevarne vremenske pojave pri hrvaškem DHMZ opozarja, da ne gre za "normalno situacijo".

Občutno nad povprečjem za konec junija 

"To ni normalno, to je občutno nad povprečjem," je povedala za Index.hr. "Vsi pravijo, zakaj se toliko govori o tem, saj je prišlo poletje in z njo poletna vročina. Res je, da je to poletna vročina, a ni značilna za konec šestega meseca," je Jurkovićeva povedala za Index.hr. "Junija je povprečna najnižja temperatura na območju Zagreba okoli 15 stopinj, maksimalna pa ne prestopi 30. 35, 36 ali 37 stopinj Celzija niso običajne temperature za konec šestega meseca."

Pozor! Svet Od 1. julija dalje: Množične zabave dovoljene, a ne za vse

Opozarja, da lahko vročina vpliva na zdravje, predvsem pri kroničnih bolnikih, otrocih in starejših osebah, saj smo navajeni na zmerne temperature. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • TistoPravo 09:12 23.junij 2021.

    Pa po vsem tem pretiranim namakanjem in vlagi bo tudi mrčes od muh do raznih mušic, poleg komarjev na hudi preizkušnji. Vsak dan jih je manj. Narava že ve kaj dela, vlago bo uravnotežila po ozračju, zemljo pa medtem razkužila. Ter vodo...

  • TistoPravo 09:02 23.junij 2021.

    Res je. Ni bilo značilno. Tudi to, da dež pada več kot preteklih 365 dni, torej dobro leto od lanske pomladi do praktično tega vročinskega vala nas je v povprečju na tri dni namakalo. In kdaj po njegovem naj bi ...prikaži več bilo vroče, če ne sedaj? Kdaj se bo posušilo in uravnovesilo...uravnovesilo tudi komarje, miši...razkužilo zrak...vodo...zemljo. To sedaj delajo sončni žarki ob dejansko pravem času. Ko imajo največjo moč. Veliko dela za nazaj imajo