Popotnik
86833 ogledov

Vsak dan kaj novega, kaj je zdaj potrebno za vstop na Hrvaško in vrnitev

Hrvaška obala
Predpisi in seznami držav se hitro spreminjajo, zato smo vam pripravili seznam najpogostejših vprašanj in odgovorov. Pred odhodom na dopust in odhodom domov velja preveriti, kakšna je trenutna situacija, saj se bo zelo verjetno spremenila, na srečo pa lahko pričakujemo, da na boljše in ne na slabše.

Ali je za vstop na Hrvaško še potreben negativen test?

Da, a ni nujno, da bo še dolgo. V četrtek bo ECDC objavil nov zemljevid držav. Če bo Slovenija zelena, za vstop na Hrvaško ne bo več nobenih omejitev. Zelo verjetno je, da bo zelen samo vzhodni del države, v tem primeru bodo prebivalci zahodne regije (osrednjeslovenska, gorenjska, goriška in obalno-kraška statistična regija) za vstop na Hrvaško še naprej potrebovali hitri test. Cepljeni, prebolevniki in otroci hitrega testa ne potrebujejo, podrobneje spodaj.

Kje izvem, ali je za vstop na Hrvaško še vedno potreben test?

Hrvaška pri določanju tveganja neposredno uporablja zemljevid ECDC, ki ga lahko najdete tukaj. Nov zemljevid se objavi vsak četrtek, če boste spletno stran odpirali v četrtek, bodite pozorni, ali je že objavljen nov. Kdaj je bil osvežen, piše nad zemljevidom.

Ali je za povratek s Hrvaške potreben hitri test?

Za vstop iz večine Hrvaške je od sobote znova potreben negativen test, a tudi to se lahko spremeni, če bo Hrvaška oziroma del, v katerega potujete, postal zelen. Hrvaška podatke sporoča za jadransko, panonsko, severno Hrvaško in za mesto Zagreb. Trenutno je zelena le panonska Hrvaška, za vrnitev iz tega dela Hrvaške test nis potreben, ob vrnitvi iz drugih delov pa testa ne potrebujejo cepljeni, prebolevniki in otroci. Več spodaj.

Kje izvem, ali je za vrnitev v Slovenijo potreben negativen test?

Na tej spletni strani slovenske vlade poiščete državo, ki vas zanima. Če je na zelenem seznamu, test ni potreben, sicer je. Podatki se tedensko spreminjajo, ni pa jasno, kdaj. V zadnjem tednu je bila odločitev sprejeta v petek, veljati pa je začela v soboto. Priporočamo, da si ogledate tudi zemljevid ECDC, ki kaže, v katero smer bodo šle spremembe. Nas seznam namreč temelji na podatkih zemljevida ECDC, a ga povzema z nekaj zamude. O morebitnih spremembah pogojev za vstop na Hrvaško in vrnitev bomo seveda tudi poročali.

Ali za vstop na Hrvaško in vrnitev zadošča hitri test? 

Da, hitri test ne sme biti starejši od 48 ur, PCR test pa ne več od 72 ur. 

Ali je ob vrnitvi potrebno imeti kakšna dokazila?

Da, dokazati morate, kje ste bivali zadnjih pet dni (če ste bili izven države manj kot pet dni, pa za to obdobje), sicer vas na meji lahko pošljejo v karanteno, tudi če ste bili na zelenem območju.

Kakšna so pravila za otroke?

Za vstop na Hrvaško otroci do 12 let, ki potujejo s starši ali skrbniki, ne potrebujejo negativnega testa, če starši izpolnjujejo pogoje za vstop brez karantene. Za vstop v Slovenijo so izjema otroci do 15. leta.

Zemljevid ECDC | Avtor: ECDC ECDC

Do četrtka velja zgornji zemljevid ECDC. 

Kakšna so pravila za prebolevnike?

Podobna, Hrvaška status prebolevnika prizna največ 180 dni po pozitivnem testu, Slovenija pa šest mesecev.

Kakšna so pravila za cepljene na Hrvaškem?

Dovoljen je vstop vsem, ki so cepljeni z dvema dozama cepiva, po cepljenju s cepivom Janssen mora miniti 14 dni. Vstopijo lahko tudi tisti, ki so prejeli le eno dozo cepiva Astrazeneca, Moderna in Pfizer, če je od cepljenja minilo vsaj 22 dni in ne več kot 42 dni (pri Astrazeneci 84 dni).

Kakšna so pravila za cepljene pri nas?

Brez testa, če bi ga sicer morali imeti, lahko z enim odmerkom vstopijo le tisti, ki so bili cepljeni s cepivom Astrazeneca (21 dni po cepljenju) ali s cepivom Janssen (14 dni po cepljenju). Sicer pa velja, da mora po cepljenju z drugim odmerkom Pfizerja miniti sedem dni, Moderne pa 14 dni.

Kaj pa prebolevniki, ki so se cepili?

Za Hrvaško veljajo za zaščitene, če so se cepili v šestih mesecih od pozitivnega testa (in ne več kot 180 dni nazaj), v Sloveniji pa zadošča cepljenje v osmih mesecih od pozitivnega testa ali pojava simptomov.

Kaj če na mejo prideš brez testa, pa bi ga moral imeti?

Ob vstopu v Hrvaško se vam odredi samoizolacija, dokler ne dobite negativnega izvida testa, zadošča tudi hitri test. V Sloveniji vam odredijo karanteno na domu, ki se jo lahko prekine z negativnim PCR testom, a šele peti dan.

 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Russell_Ellinger 11:35 24.junij 2021.

    Z enostavnim domačim spletnim delom v prostem času zaslužim več kot 15.000 EUR. Sem redni študent in samo s tem, ko sem dve uri opravljal to službo, sem prejšnji mesec s tem delom zaslužil 17.528 EUR. ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar drecos
    drecos 22:30 23.junij 2021.

    dokoncno zaprite meje z to ciganarijo

  • Kmodri 15:38 23.junij 2021.

    Zapreti mejo s Hrvaško.