Slovenija
89924 ogledov

Ne zelena, Hrvaška je siva! Kaj to pomeni za dopustovanje?

Hrvaška obala
Na novem zemljevidu, ki ga je včeraj objavil Evropski center za nadzor bolezni, Hrvaška ni zelena, tako kot smo pričakovali, ampak je siva. Kaj to pomeni?

Na ECDC so nam pojasnili, da jim Hrvaška ta teden ni posredovala podatkov, zato je na zemljevidu siva. Poročilo, ki ga vsak teden na svoji spletni stran objavi Hrvaški zavod za javno zdravje je bil ta teden brez podatkov o razmerah po županijah. Zakaj ta teden niso posredovali podatkov, nam niso odgovorili.

Kaj siva barva Hrvaške pomeni za režim prehajanja meja? Trenutno še nič, saj pri nas trenutno velja odlok, po katerem je hrvaška obala oranžna, ob vrnitvi je potreben negativen test. Tako bo zelo verjetno do prihodnje sobote. NIJZ bo v ponedeljek vladi predlagal, kakšen seznam naj sprejme prihodnji teden. Odgovoru na vprašanje, kaj bodo zaradi sive barve in odsotnosti podatkov storili, so se izognili, v teoriji pa bi lahko državo, za katero ni podatkov, obravnavali kot hudo grožnjo. Irska, ki je prav tako siva, je namreč na temno rdečem seznamu, a zelo verjetno zaradi hitrega širjenja delta različice virusa, medtem ko so se razmere na Hrvaškem v zadnjem obdobju občutno izboljševale. 

"Vlada RS obravnava predloge resornih ministrstev, tudi Ministrstva za zdravje oz. strokovne svetovalne skupine, ki deluje pri ministrstvu, zato se prosimo za dodatna pojasnila obrnite na njih," so nam odgovorili na vprašanje, kaj bodo predlagali.

Zemljevid ECDC | Avtor: ECDC ECDC

Pri oceni stanja v drugih državah EU namreč NIJZ povzame zemljevid ECDC. Izjemoma bi lahko najbrž za podatke zaprosili tudi Hrvaške kolege. Da bi ECDC med četrtkoma popravljal zemljevid, še nismo zasledili.

Tak je postopek spreminjanja

Pri nas je med objavo zemljevida (ob četrtkih) in posodobitvijo seznama zelenih, oranžnih in (temno) rdečih držav kar precejšen zamik. Vlada seznam sprejme en četrtek kasneje in ga navadno uveljavi za konec tedna. Na NIJZ so nam pojasnili, da zato, ker podatke jemljejo iz več virov.

"Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) enkrat tedensko odločevalcem posreduje oceno epidemiološke situacije za vse države sveta, ki so glede na njihovo epidemiološko situacijo razvrščene v pet barvnih kategorij (zelena, oranžna, rdeča, temno rdeča in siva). O ukrepih, ki veljajo za posamezne barvne kategorije držav in so opredeljeni v Odloku o spremembah Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 ter objavljeni na naslednji spletni strani, NIJZ ne odloča," so pojasnili na NIJZ. Kakšna bodo pravila za vstop iz posameznih držav, odloča vlada.

Pri oceni stanja v državah EU in Evropskega gospodarskega prostora povzamejo zemljevid ECDC, ki ga ta objavi ob četrtkih.

Pri oblikovanju ocene epidemiološke situacije v Veliki Britaniji, Švici in balkanskih državah NIJZ prav tako upošteva skupne kriterije EU, ki jih uporablja tudi ECDC (na primer meja 75 primerov v 14 dneh na sto tisoč prebivalcev, če je manj kot odstotek pozitivnih testov za zelene države in regije).

Razvrstitev držav se lahko v primeru zaznave skrb vzbujajočih različic virusa SARS-CoV-2 na določenem območju spremeni ne glede na sezname ECDC in RKI.

Pri razvrstitvi preostalih tretjih držav NIJZ zaradi omejenih kapacitet epidemiološke službe NIJZ povzema sezname držav, ki jih pripravlja nemški Inštitut Roberta Kocha (RKI), in seznam tretjih držav, za katere bi bilo treba odpraviti omejitev potovanj, ki ga pripravlja Svet EU. Kriteriji za razvrstitev tretjih držav, ki niso vključene v 2. točki, so naslednji:

a) zelena, če je država razvrščena na seznam tretjih držav, za katere bi bilo treba odpraviti omejitev potovanj, ki ga pripravlja Svet EU;

b) rdeča, če je država razvrščena na seznam območij z osnovnim tveganjem (»basic risk areas«), ki ga pripravlja RKI;

c) temno rdeča, če je država razvrščena na seznam območij z visoko incidenco primerov (»high incidence areas«) ali na seznam območij s skrb vzbujajočimi različicami (»areas of variants of concern«), ki ju pripravlja RKI;

d) oranžna, če država ni razvrščena na nobenega od seznamov v točkah a) do c).

"ECDC seznam držav posodablja vsak četrtek in RKI vsak petek, zato NIJZ odločevalcem oceno epidemiološke situacije in razvrstitev držav pošilja ob ponedeljkih," so nam pojasnili na NIJZ.

Novi seznami in pravila tik pred vikendom

Doslej je vlada nov seznam običajno, ne pa vedno, sprejela ob četrtkih, veljati pa je začel v soboto ali ponedeljek. Za vse turiste in dopustnike bi bilo bistveno laže, če bi vlada na dopisni seji nov seznam sprejela že v ponedeljek in torek, tako da bi se lahko do sobote prilagodili na spremembe. Prejšnji teden je vlada nova pravila za prehod meja sprejela v petek zvečer, veljati pa so začela v soboto opolnoči. Za dopustnike, ki so v Turčiji, je to pomenilo desetdnevno karanteno oziroma petdnevno karanteno in PCR test, za vse, ki so se v nedeljo vračali s Hrvaške pa obveznost negativnega testa, ki je še v petek ni bilo.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • sllcapital 00:04 27.junij 2021.

    Ste poskušali brez uspeha dobiti posojila pri bankah? Nujno potrebujete denar, da se rešite dolga? Potrebujete denar za širitev ali ustanovitev lastnega podjetja? Odobravamo posojila v trdem denarju in vse druge vrste posojil z obrestno mero od 3% do 5%. ...prikaži več NationWide odobravamo posojila v razponu od 3.000,00 DO 100 milijonov USD / POUNDS / EURO. 100% financiramo in z LTV 75% -85% za nakup nepremičnine, odgovorite na to WhatsApp: +447451280545 ali e-pošto: sllcapitaluk@gmail.com

  • Ender3 12:41 25.junij 2021.

    Kockasti so cigani, katerim ne smeš verjet. Vse bodo naredili, za svojo" lipo našo" za to ne bodo sproštovali nobenih dogovorov in zakonov. Trenutno jim je najbolj pomemben nogomet, očitno vse ostalo počaka. Upam, da jim bodo Španci pokazali lekcijo ...prikaži več nogometa in pogasili prekomerno željo po uspehu.

  • Dejan Magazinovic 09:56 25.junij 2021.

    Glede na to, da je članek napisan danes zjutraj, bi lahko avtor preveril informacije. Zemljevid je bil včeraj zvečer posodobljen in na tem zamljevidu je HR v celoti zelena.