Trumpov adut iz rokava: Operacija "warp speed"

Foto: Epa
Foto: Epa
V ZDA so do srede zvečer potrdili 1,04 milijona okužb s koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo že 61.000 ljudi. Ameriški predsednik je zagnal operacijo "Warp speed", ki jo primerjajo z razvojem atomske bombe.
Oglej si celoten članek

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je sprožila projekt za pospešitev razvoja cepiv proti bolezni covid-19, katerega cilj je narediti 100 milijonov odmerkov cepiva do konca tega leta, je v sredo povedal neimenovani uradnik administracije ameriškega predsednika, ki ga povzema Bloomberg News.

Severna Koreja Trump: Vem, kaj je s Kim Jong Unom, a ne morem povedati

Cepivo v osmih mesecih

Projekt se imenuje "Operation Warp Speed" (Warp Speed omogoča potovanje s hitrostjo, večjo od svetlobne). Vključuje skupno sodelovanje zasebnih farmacevtskih družb, vladnih agencij in vojske. Skupni cilj je skrajšati obdobje razvoja cepiva na osem mesecev.

Foto: Epa Donald Trump

So krivi UV žarki? Zakaj je Trump pobegnil z novinarske konference? So krivi UV žarki?

Razmere po ZDA se glede naraščanja okužb in števila mrtvih še ne izboljšujejo, vendar pa se po posameznih državah že odpravljajo ukrepi družbenega distanciranja. V Wyomingu bodo tako v petek odprli vrtce, telovadnice, frizerske salone in druge posle. Trump je napovedal, da bo imel kmalu spet velika predvolilna zborovanja, kjer bodo lahko ljudje sedeli drug ob drugem. Upa, da bo lahko kmalu obiskal tudi Ohio. Arizona je sicer podaljšala ukaz prebivalstvu, naj ostane doma do 15. maja.

Skupina ameriških znanstvenikov je že večkrat izjavila, da bo za izdelavo cepiva potrebnih 12 do 18 mesecev, kar pomeni, da ga bodo morda imeli na začetku ali sredi prihodnjega leta. Številna farmacevtska podjetja in raziskovalni inštituti po vsem svetu si prizadevajo razviti cepiva proti koronavirusu. Nekatera so blizu kliničnim preskušanjem. Znanstveniki z univerze Oxford so v sodelovanju z Indijci prišli z razvojem in testiranjem cepiva že tako daleč, da trdijo, da bo cepljenje možno že oktobra, na mesec pa bi lahko izdelali pet milijonov cepiv.

Covid-19

Video Trump bi v okužene vbrizgal kar dezinfekcijsko sredsvo

Zvezna država New York, kjer je bilo do sinoči skoraj 300.000 okuženih in 23.477 mrtvih, že pošilja višek medicinskih ventilatorjev drugim državam, zapirajo se zasilne poljske bolnišnice, vojaška ladja bolnišnica Comfort pa ni več potrebna in bo kmalu odplula nazaj domov v Norfolk ali kam drugam. V mestu New York, kjer je bilo do sinoči 165.000 okuženih in 18.000 mrtvih, je medtem ogorčenje sprožila novica o policijskem posredovanju v Brooklynu, kjer so se nalagala trupla umrlih pred pogrebnim zavodom v prikolice tovornjakov za selitev U-Haul. Našli so 60 trupel, ki so že razpadala in opozarjala sosede nase s smradom.

Primerjava s projektom Manhattan

Bloomberg še navaja, da bo projekt Američane stal več milijard dolarjev in da bo večino denarja zagotovila država. Hkrati bo treba preskusiti več cepiv. Tista, ki se bodo izkazala za najbolj obetavna, bodo razvijali naprej.

Koronavirus Umirali zaradi zdravila, ki ga je priporočal Trump

Operacija Warp Speed je tako ambiciozna in draga, da jo nekateri že primerjajo s projektom Manhattan, skrivnostnim vladnim programom ZDA med drugo svetovno vojno, ki je v treh letih ustvaril atomsko bombo. Program je takrat stal dve milijardi dolarjev, kar bi danes pomenilo okoli 23 milijard dolarjev.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 10:23 30. April 2020.

    Ja "warp speed" bo izgleda potreben, če hočejo prit do cepiva preden pridemo do faze čredne imunosti. Se že zdaj …

  • 09:18 30. April 2020.

    Nasa dva farmacevta pa ze nestrpno cakata na iztek licence novih cepiv da bosta potem lahko izdelovala generike po kopiranih …

  • 09:01 30. April 2020.

    Klovn Trump in njegov "albansko-slovenski" vajenec JJ, sta vsak dan bolj smešna.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.