Svet
3242 ogledov

Umirali zaradi zdravila, ki ga je priporočal Trump

Donald Trump Epa
Ameriški strokovnjaki svarijo pred uporabo zdravila, ki ga je priporočal Donald Trump.

Nacionalni inštitut za zdravje ZDA (NIH) je izdal smernice, ki zdravnike svarijo pred uporabo zdravila za malarijo za zdravljenje koronavirusne bolezni 19, kar je priporočal predsednik ZDA Donald Trump. Po odmevni študiji o škodljivosti hidroksiklorokina je NIH zdravnikom odsvetoval uporabo v kombinaciji z antibiotikom azitromicin.

Povzroča zaplete s srcem

Ta kombinacija namreč lahko povzroča zaplete s srcem pri pacientih s covidom-19 oziroma upočasnjuje bitje srca in povečuje nevarnost srčnih kapi. Hidroksiklorokin in kombinacijo z antibiotiki so promovirali televizijski zdravniki, predsednik Trump in ameriška televizija Fox News kot ustrezno sredstvo proti novemu koronavirusu.

Smrtnost večja pri tistih, ki so jemali zdravilo

NIH glede hidroksiklorokina samega nima dovolj podatkov, da bi njegovo samostojno uporabo odsvetoval ali priporočil. Študija okuženih z novim koronavirusom v veteranskih bolnišnicah ZDA je ugotovila, da je bila smrtnost pri pacientih, ki so jemali hidroksiklorokin večja kot pri drugih, ki so jih zdravili brez njega.

Najmanj 46-krat govoril o pozitivnih uučinkih zdravila

Trump je v torek dejal, da za novo študijo še ni slišal. "Očitno je bilo nekaj zelo dobrih poročil in morda to ni tako dobro poročilo. Ampak bomo pogledali. Vedno sem pripravljen pogledati," je dejal Trump, ki je od 19. marca najmanj 46-krat govoril o pozitivnih učinkih hidroksiklorokina, njegovo sporočilo pa so krepili voditelji televizije Fox News.

Koronavirus - ZDA | Avtor: Profimedia Profimedia

Televizija Fox News je imela po objavi študije v studiu televizijskega zdravnika Mehmeta Oza, ki je zadnje tedne večkrat promoviral sredstvo proti malariji. V sredo je dejal, da je treba biti potrpežljiv in dodal, da ne vedo veliko.

"Zdravilo se predpiše le na recept"

"Na srečo se zdravilo lahko predpiše le na recept," je še dejal. Doktor Oz sedaj svetuje, da bi bilo pametno počakati na klinične teste, ki se izvajajo po ZDA, kar je od vsega začetka na novinarskih konferencah s Trumpom ob strani svetoval direktor NIH Anthony Fauci.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • fasader56 16:49 24.april 2020.

    Verjetno je bral ,,Mein kampf,,..........

  • Tupamaros 10:48 23.april 2020.

    Na globalni sceni Trump na domači pa Janša mučita spsihirane, shizofrene pisune žurnala24 in njihove komentatorje.

  • AnzeSmolej 08:36 23.april 2020.

    Še en lep primer FAKE NEWS !!! Zdravilo ki so ga uporabljali ni bil hydroxychloroquine, ampak chloroquine, katerega so dajali 10x dozo !!!!!!!!!!! Seveda so imeli ljudje potem stranske učinke! Vse kar želijo doseči je degradirati Trumpa in nam vsem ...prikaži več usili Cepiva ter nas čipirati - v smislu, da če nimaš potrdila da si bil cepljen ne boš smel niti na WC