Svet
6038 ogledov

Zakaj je Trump pobegnil z novinarske konference? So krivi UV žarki?

Donald Trump Epa
Trump ni sprejel vprašanj na novinarski konferenci o koronavirusu.

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek med drugim naznanil, da bodo ZDA poslale Nemčiji medicinske ventilatorje, nato pa po 20 minutah zapustil novinarsko konferenco delovne skupine Bele hiše za boj proti novemu koronavirusu in ni sprejel nobenega vprašanja.

Čakala so ga vprašanja o več kot 50.000 mrtvih v ZDA zaradi covida-19, o nevarnosti zdravila proti malariji, ki ga je promoviral, in o njegovem predlogu, da bi se lahko proti koronavirusu borili z vbrizgavanjem sredstev za dezinfekcijo v človeška telesa in ultravijoličnimi žarki.

Donald Trump Video Svet Trump bi v okužene vbrizgal kar dezinfekcijsko sredsvo

Zaplet že glede sedežnega reda

Tik pred novinarsko konferenco, ki to ni bila, se je osebje Bele hiše spet sprlo z dopisniki Bele hiše glede sedežnega reda. Bela hiša je hotela dopisnika CNN posedeti v zadnji del sobe, vendar tisti, ki bi moral potem naprej, tega ni sprejel, dopisnik CNN prav tako ne, niti Združenje dopisnikov Bele hiše, ki sestavlja sedežni red. Trumpovi uradniki so na koncu popustili, ker so pravila jasna.

Donald Trump | Avtor: Epa Epa

Predsednik je prišel na oder in povedal, da jih opazuje ves svet. "Vsi nas gledajo in kličejo in zelo spoštujejo, kar delamo," je dejal in dodal, da bodo verjetno poslali ventilatorje v Nemčijo, če jih bo ta država potrebovala. "Sedaj imamo izjemne kapacitete, prevelike kapacitete ventilatorjev," je dejal Trump in pozval Američane naj se držijo higiene. "Država je na velikem mestu in bo večja kot kadarkoli prej," je dejal in odkorakal iz sobe.

Donald Trump Koronavirus Svet Umirali zaradi zdravila, ki ga je priporočal Trump

V ZDA že več kot 50 tisoč mrtvih

V ZDA so do petka zvečer po štetju univerze Johnsa Hopkinsa našteli 891.000 okuženih s koronavirusom in 51.017 mrtvih zaradi covida-19. Za Trumpom je nastopil komisar zvezne Uprave za hrano in zdravila (FDA) Stephen Hahn. FDA je nekaj ur prej izdala opozorilo pred uporabo hidroksiklorokina in klorokina, to je zdravil proti malariji, ki ju je Trump razglašal kot možno čudežno zdravilo za koranavirus. FDA opozarja, da oboje povzroča srčne težave in lahko pripelje do smrti, zato odsvetuje uporabo izven bolnišnic in kliničnih poskusov.

V četrtek razburil z dezinfekcijo in UV žarčenjem

Izognil pa se je predvsem vprašanjem o četrtkovi novinarski konferenci, ko je Trump ugibal, da bi lahko koronavirus uničevali z injekcijami sredstev za dezinfekcijo v človeška telesa ali pa ultravijoličnimi žarki. V petek je ob podpisu skoraj 500 milijard dolarjev vrednega novega zakona za pomoč podjetjem in bolnišnicam v boju proti koronavirusu dejal, da je govoril sarkastično in to novinarjem.

Koronavirus - ZDA | Avtor: Profimedia Profimedia

Donald Trump Svet Strašljiva statistika zaradi covid-19 v ZDA , Trump pa ščuva protestnike

Trump je govoril neposredno s pogledom na šefico delovne skupine proti koronavirusu Deborah Birx, ki ga ni srečala s pogledom. V petek je ni bilo na novinarski konferenci. Zjutraj v petek je sicer za televizijo Fox News povedala, da Trump rad glasno razmišlja, ko dobi kakšno novo informacijo. Izvedel je namreč, da koronavirus ne uspeva tako dobro v vročem in vlažnem podnebju in da ga sredstvo za dezinfekcijo hitro uniči.

Svetovalci: "Ne hodi na novinarske konference"

Trumpovi svetovalci, ki vidijo ankete, mu že več dni svetujejo naj, ne hodi več na novinarske konference delovne skupine za boj proti koronavirusu, ker mu to politično škodi. Trump je nasvete zavračal z utemeljitvijo, da imajo konference visoko gledanost in se je še naprej po dve uri vsak dan prepiral z novinarji. Axios zdaj poroča, da naj bi se po polomiji s čistili le odločil, da bo zmanjšal svojo prisotnost.

Donald Trump Koronavirus Svet Trump Kitajski grozi s posledicami zaradi pandemije

Napako je pripravljena popraviti tudi ameriška vojna mornarica. Admiral Mike Gilday je v petek obrambnemu ministru Marku Esperju priporočil, naj odstavljenega kapitana letalonosilke Theodore Roosevelt Bretta Crozierja vrne na položaj. Crozierja je v začetku meseca odstavil sekretar mornarice Thomas Modly, ker je kapitan poslal preveč pisnih zahtev, naj se mornarje umakne z okužene ladje na kopno v Guamu.

Donald Trump | Avtor: Epa Epa

Mornarji so Crozierja pospremili z aplavzom in izražali nasprotovanje odločitvi mornariškega vrha. Zaradi zapletov je potem odstopil Modly. Od skoraj 5000 članov posadke so okužbo s koronavirusom doslej odkrili pri 856 mornarjih. Večina je na kopnem. Nov izbruh koronavirusa pa je nastal na rušilcu Kidd, kjer so odkrili 18 okužb. Rušilec s 350 člani posadke je v Tihem oceanu pri obali Srednje Amerike, kjer sodeluje v operacijah proti mamilom.

Komentarjev 8
  • fasader56 17:03 25.april 2020.

    Krivi so Kitajci,ker imajo več izkušenj z jajci. Jih vsaj imajo.............

  • titty 14:48 25.april 2020.

    JJ, Orban Trump, vsi velepametni.

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 11:51 25.april 2020.

    Medicinska literatura, cel svet, avstrijci, nemci, italijani, hrvati, še za naše medije neumni Trump imenujejo ventilatorje ventilator, samo naši novinarji ponavljajo za nekaterimi ne najbolj preciznimi zdravniki in potem politiki, da so to respiratorji. Redki so, ki so se podučili ...prikaži več in uporabljajo za njih besedo ventilator. Toliko o nivoju naših medijev, politikov in delno tudi stroke.