Svet
3354 ogledov

Strašljiva statistika zaradi covid-19 v ZDA , Trump pa ščuva protestnike

Koronavirus v Franciji
1/4
Epa
V ZDA so do nedelje zvečer našteli 40.666 smrtnih žrtev covida-19, s koronavirusom pa je okuženih že skoraj 760.000 ljudi. Predsednik ZDA Donald Trump medtem vztraja pri podpori protestnikom proti guvernerjem zveznih držav, ki izvajajo navodila njegove vlade proti koronavirusu.

Nekaj pozitivnih novic je prišlo iz najbolj prizadete zvezne države New York, kjer je guverner Andrew Cuomo poročal, da je v soboto umrlo 507 ljudi, kar je najmanj v tednu dni in 33 manj kot v petek. Skupaj je sicer v državi z 20 milijoni prebivalcev doslej že 18.300 mrtvih in skoraj 250.000 okuženih. Samo v mestu New York z osmimi milijoni prebivalcev pa je bilo do sinoči 140.000 okuženih in 14.451 mrtvih.

V soboto je bilo manj hospitalizacij in manj sprejemov na intenzivno nego in Cuomo je menil, da če se bo trend nadaljeval, je država dala skozi najhuje. Poudaril je, da je sedaj pomembno, da ljudje ne popuščajo in se držijo navodil o socialnem distanciranju, sicer se bo izbruh okrepil.

Po New Yorku se danes začenja tudi testiranje prebivalcev za prisotnostjo protiteles. Testirali bodo skupaj 3000 Newyorčanov, ki so se okužili s koronavirusom in ozdraveli.

koronavirus COVID-19 test | Avtor: Profimedia Profimedia

Po ZDA so se v nedeljo nadaljevali protesti proti ukrepom guvernerjev držav za socialno distanciranje. Za zdaj gre za maloštevilne posameznike. V Denverju so nosili transparente, da imajo raje koronavirus kot socializem in da brezposelnost pobija podobno kot koronavirus.

Predsednik ZDA Donald Trump je v nedeljo vztrajal pri podpori protestnikom, čeprav guvernerji ne delajo nič drugega, kot sprejemajo ukrepe v skladu s smernicami in navodili Trumpove zvezne vlade, je dejal, ni pa povedal kateri.

Poudaril je tudi, da je testiranje za koronavirusom lokalni problem in ne problem njegove vlade. "Guvernerji želijo imeti nadzor nad vsem, sedaj pa hočejo, da jim zvezna vlada izvaja teste," je dejal Trump, ampak vseeno povedal, da bo neko neimenovano podjetje v skladu z zakonom o vojni proizvodnji prisilil, da poveča proizvodnjo palčk za jemanje brisov za teste za koronavirus.

Trumpu se mudi z odprtjem gospodarstva, vendar je ugotovil, da je sam ni zaprl in je tudi ne more odpreti. Pristojni so guvernerji, ki pa pravijo, da ne bodo hiteli, dokler ne bo na voljo dovolj testov. Vodja delovne skupine za boj proti koronavirusu Bele hiše Deborah Birx je priznala, da je za uspešno soočanje s koronavirusom v ZDA potrebnih najmanj pol milijona testov na dan. Podpredsednik ZDA Mike Pence pa je priznal, da jih sedaj izvajajo le po 150.000 na dan.

Koronavirus v Franciji | Avtor: Epa Epa

Kljub temu je Pence na televiziji Fox News zatrdil, da ima vsaka zvezna država na voljo dovolj testov, da lahko začne s prvo od treh faz ponovnega odpiranja ekonomije v skladu s smernicami Trumpove vlade. Neskladja s številkami ni pojasnil, guverner Virginije Ralph Northam pa je na televiziji CNN komentiral, da si Trump in Pence delata utvare s trditvami, da je na voljo dovolj testov.

"Naš predsednik očitno ni sposoben zagotoviti testov in se je raje osredotočil na podporo protestnikom," je dejal Northam. Trump je v petek omenil Virginijo med državami, ki bi jih bilo potrebno "osvoboditi".

Celo republikanski guverner Marylanda Larry Hogan pravi, da Trumpovo vzpodbujanje protestnikov res ne pomaga. "Vzpodbujati ljudi, da protestirajo proti načrtu, ki si ga sam priporočil, res nima nobenega smisla," je dejal Hogan, ki predseduje Nacionalni zvezi ameriških guvernerjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.