Svet
5034 ogledov

Najbolj optimistična napoved glede cepiva do zdaj

cepivo injekcija Profimedia
Na področju izdelave cepiva za boj zoper COVID-19 se dogajajo veliki premiki. Kot kaže, bi se lahko cepivo na trgu pojavilo mnogo prej, kot se je sprva predvidevalo.

Indijski inštitut za izdelavo serumov (SII) bo v tesnem sodelovanju s strokovnjaki z oxfordske univerze v naslednjih dve ali treh tednih začel z izdelavo cepiva proti novemu koronavirusu.

Prva klinična preizkušanja bodo opravili v prihajajočih dneh, prav tako bodo nemudoma začeli z masovno proizvodnjo cepiva, Če bodo testiranja obrodila sadove, bodo proizvodnjo v nekaj mesecih podvojili.

Podjetje s sedežem v Puneju je že pred časom združilo moči z Univerzo v Oxfordu, eno izmed sedmih globalnih institucij, ki se ukvarja z izdelavo cepica.

Uspešni že pri cepivu za malarijo

"Naša ekipa tesno sodeluje z dr. Hillom z oxfordske univerze. Pričakujemo, da bomo v naslednjih dveh ali treh tednih začeli s proizvodnjo cepiva. Prve pol leta bomo izdelali pet milijonov doz mesečno, potem pa upamo, da bomo mesečno proizvodnjo povečali na deset milijonov doz," je povedal direktor inštituta Adar Poonawalla.

cepivo | Avtor: Profimedia Profimedia
Indijski inštitut je z oxfordsko univerzo v preteklosti uspešno sodeloval pri izdelavi cepiva za malarijo, javnosti pa ob tem sporočajo, da na projektu delajo nekateri najboljši znanstveniki na svetu.

"Pričakujemo, da bo cepivo zoper COVID-19 na trgu dostopno septembra ali oktobra, če bodo poskusi uspešni in bosta zagotovljeni varnost oziroma učinkovitost produkta. Prve poskuse v Indiji naj bi opravili v naslednjih dveh ali treh trednih," je dodal Poonawalla.

Pojasnil je še, da so se masovne izdelave cepiva lotili na lastno pest, saj želijo imeti na zalogi zadostno količino, če bodo prvi testi pokazali spodbudne rezultate. Prva testiranja v Indiji bodo potekala v skladu z vsemi regulatornimi predpisi, usklajevanje le teh je trenutno v teku, še dodajajo pri SII.

Množična proizvodnja s seboj prinaša tudi določeno mero tveganja, saj bodo cepiva nekoristna, če se bo izkazala, da niso učinkovita.

Komentarjev 6
  • gregor51 14:34 27.april 2020.

    verjeti indujcem je isto kot kitajcu zaupati denar

  • maresem 13:48 27.april 2020.

    Veliko vprašanje kdo od mega mafijskih financerjev stoji v ozadju. Indija pa razvoj, ne me jebat. S čim že? Nimajo za burek.

  • sasa94 12:50 27.april 2020.

    Kar vi se cepite....