V strahu pred novim sevom bi še bolj zapirali

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Evropa je še vedno v primežu pandemije. Medtem ko se v Nemčiji nekateri politiki zavzemajo za popolno zaprtje, tamkajšnja industrija svari pred tem. Na Hrvaškem se medtem prihodnji teden nekateri otroci vračajo v šole. Grčija predlaga uvedbo standardiziranega potrdila o cepljenju.
Oglej si celoten članek

Na Bavarskem bodo od ponedeljka v trgovinah in javnem potniškem prometu obvezne zaščitne maske tipa FFP2, je po poročanju bavarskih medijev danes odločila bavarska vlada pod vodstvom ministrskega predsednika Markusa Söderja. Ob tem je Söder sporočil, da imajo na Bavarskem na zalogi dovolj tovrstnih mask.

Söder je pojasnil, da običajne zaščitne maske v pandemiji covida-19 varujejo druge, zaščitna maska FFP2 pa varuje tudi tistega, ki jo nosi. Namen danes sprejetega ukrepa je sicer izboljšati varnost pred okužbo v trgovinah in javnem potniškem prometu.
Söder, ki skrbi pojav novega seva novega koronavirusa, je napovedal ponovno uvedbo obveznega testiranja za dnevne migrante iz drugih dežel. 

Covid-19 Nikomur ni jasno, kaj se dogaja v BiH. Začudeni tudi zdravniki.

Nemška industrija svari pred popolnim zaprtjem

Ministrski predsednik nemške zvezne dežele Turingija Bodo Ramelow se je zavzel za zaostritev omejitvenih ukrepov v boju proti širjenju koronavirusa, tudi za popolno zaprtje. Predstavniki nemških industrijskih opozarjajo, da bi to imelo globalne posledice. V podjetjih uporabljajo stroge zaščitne ukrepe in pri njih ni večjih žarišč okužb, poudarjajo gospodarstveniki. V primeru, da bi industrija obstala za štiri tedne, bi trajalo še nadaljnje štiri tedne, da bi se ponovno zagnala, kar bi se poznalo pri gospodarski rasti, opozarjajo. Zapiranje avtomobilske industrije bi vplivalo tudi na druge države, ki sodelujejo z nemško avtomobilsko industrijo, tudi na Slovenijo. 

Nemčija je prejšnji teden podaljšala ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa do 31. januarja, do takrat bodo ostali zaprti tudi šole in vrtci. Sprejeti ukrepi dopuščajo stike med člani istega gospodinjstva z največ eno osebo iz drugega gospodinjstva. V okrožjih s sedemdnevno incidenco nad 200 primerov na 100.000 prebivalcev so območje dovoljenega gibanja omejili na 15 kilometrov.

Nemška kanclerka Angela Merkel je opozorila, da bo v pandemiji covida-19 težko do velike noči in posvarila predvsem pred vdorom bolj nalezljivih sevov koronavirusa v državo. "Pred nami je še osem do deset težkih tednov," je bila jasna kanclerka po poročanju portala tednika Der Spiegel. Ob tem Der Spiegel opozarja, da kanclerka na srečanju nikoli ni rekla, da bodo strogi protikoronski ukrepi v veljavi še naslednjih deset tednov, kot je to poročal Bild.

Foto: Epa Covid-19

Angleški sev vdrl v dom starejših

Angleški sev novega koronavirusa, ki velja za bolj nalezljivega, so potrdili tudi v enem od domov starejših na Dunaju. Prvič so ta sev v Avstriji potrdili v začetku meseca pri osebah, ki so pripotovale iz Velike Britanije, sume tega seva pa imajo še v deželah Solnograška in Tirolska. 

V prizadetem domu starejših občanov, kjer živi 101 človek, so po praznikih opazili nenavaden porast števila okuženih z novim koronavirusom. Zaenkrat so okužbo potrdili pri 42 stanovalcih, ali gre pri vseh za primere angleškega seva, zaenkrat še ni znano. 

Slovenija Odprtje šol v ponedeljek? Tako kaže po regijah.

Na Hrvaškem prva triada nazaj v šolske klopi

Hrvaški minister za znanost in izobraževanje Radovan Fuchs je danes sporočil, da se bo pouk v osnovnih in srednjih šolah po podaljšanih zimskih počitnicah začel v ponedeljek, 18. januarja, kot so načrtovali. Pojasnil je, da se bodo v šolske klopi vrnili učenci nižjih razredov osnovnih šol in maturanti, preostali pa bodo imeli pouk na daljavo.

Fuchs je tudi dejal, da se še niso odločili glede začetka pouka v sisaško-moslavški županiji, kjer poteka sanacija škode po nedavnem rušilnem potresu. Več šolskih poslopij je popolnoma uničenih, še nekaj pa je močno poškodovanih. Minister je omenil, da bodo v nekaterih šolah v županiji morda preložili začetek pouka. V ponedeljek bodo sicer pouk v vseh šolah začeli z vajo evakuacije šolskih poslopij v primeru potresa, je poročal hrvaški radio.

Grčija za standardizirano potrdilo o cepljenju

Foto: Epa Cepljenje proti covid-19 Grški premier Kiriakos Micotakis je danes pozval Evropsko unijo k uvedbi standardiziranega potrdila o cepljenju proti covidu-19, ki bi prispevalo k oživiti potovanj, ki so močno prizadeta zaradi pandemije. Meni, da mora unija nujno sprejeti skupno stališče o tem, kako bi morala biti strukturirana potrdila o cepljenju, da bi bila veljavna v vseh državah članicah unije. Zavzel se je za "standardizirano potrdilo, ki bo dokazovalo, da je bila oseba uspešno cepljena".

Grško gospodarstvo, ki je močno odvisno od turizma, je med pandemijo novega koronavirusa doživelo resen udarec tudi po odprtju letališč za tuje potnike v juliju. Grško gospodarstvo je lani utrpelo 10,5-odstotni padec. Potem ko so prvi val pandemije v Grčiji prestali bolje kot večina drugih evropskih držav, so v začetku novembra znova uvedli strogo zaprtje, ki bo veljalo do 18. januarja.

Slovenija Čistilka na policiji 1800 evrov bruto, hišnik 2500, administratorka pa 2600?

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.