Slovenija
188216 ogledov

Odprtje šol v ponedeljek? Tako kaže po regijah.

V ponedeljek, 18. januarja, se začne uporabljati načrt sproščanja ukrepov, ki predvideva tudi odprtje šol v regijah z najmanj okužbami. Načrt predvideva, da bi se v rdeči fazi odprli vrtci in osnovne šole za učence prve triade. A Slovenija še ni v rdeči fazi, celo obratno, vse globlje v črni fazi smo.

V petek, ko je vlada predstavila načrt, smo enega od dveh kriterijev za rdečo fazo že izpolnjevali, saj je bilo v bolnišnicah nekaj manj kot 1200 pacientov s covidom-19, a smo včeraj to številko znova presegli, sicer le za pet. Običajno je sicer ob koncih tedna manj odpustov iz bolnišnic, zato ni izključeno, da bomo ta pogoj danes znova izpolnili.

Veliko večja težava je z drugim pogojem, to je povprečnim številom okužb v zadnjem tednu. Ta je od petka celo bistveno narasla in znaša 1968, morala pa bi biti nižja od 1350.

Edini dan, ko je število potrjenih okužb v primerjavi s tednom prej padlo, sta bili sobota in nedelja (minus odstotek in minus štiri odstotke), sicer pa smo imeli v prejšnjem tednu izjemne rasti (30, 40, 11, 17 in neverjetnih 365 odstotkov, saj 1. januarja ni bilo veliko testov in je bil zato rezultat prejšnji teden zelo nizek).

Aleš Hojs Stavka Slovenija Minister Hojs uresničil grožnje: To je seznam plač policistov z imeni in priimki

Napovedovanju, kdaj bi lahko izpolnili pogoje za rdečo fazo, ne želijo dati niti na Inštitutu Jožef Stefan, kjer sicer pripravljajo napoved razvoja epidemije. "Trenutno smo v črni fazi, epidemija pa raste. Dokler epidemija ne bo začela padati, ne bomo podajali napovedi za prehode v barvaste faze, ker so negotovosti prevelike," so zapisali.

Razmere pa se niso poslabšale le v celotni državi, ampak tudi nobena regija več ne izpolnjuje pogoja za odprtje šol v primeru, če bi Slovenija po čudežu uspela izpolniti pogoje za prehod v rdečo fazo epidemije.

Za koliko posamezna regija presega postavljeni kriterij, na grafu prikazuje oranžni stolpec, meja za odprtje šol pa je modri stolpec.

Na zemljevidu, ki prikazuje izpolnjevanje kriterija za odprtje šol, ni več zelene regije. Po petkovih podatkih je kriterije izpolnjevala Primorsko-notranjska regija, le za odstotek ga je presegala Obalno-kraška. Danes ga obe presegata za 14 odstotkov.

Za približno dvajset odstotkov kriterij presegajo še Osrednjeslovenska, Gorenjska in Podravska regija, kjer so se razmere najbolj poslabšale.

V drugih regijah o odpiranju šol še ne more biti govora, najbolj kritična je trenutno Posavska.

janez.zalaznik@zurnal24.si

 
Komentarjev 12
  • tadejca1 11:53 13.januar 2021.

    Upam, da bodo lahko naši mulčki kmalu v šolah, da se malce podružijo. Sedaj je pa že res čas, da ne bodo čisto osamljeni.

  • petko5 08:01 13.januar 2021.

    Butaste cilje ima ta naša država. Že se nekaj časa bori, da Ljubljano in Maribor obarva z najlepšo barvo. Manjkajo jim smučišča, podaljšani vikendi....

  • rierieneed 05:02 13.januar 2021.

    www︎.︎Domeser︆.︆com - oddličen projekt za odrasle, ki želikko najti partnerja za sseks

Sorodne novice