Slovenija
50202 ogledov

Odpiranje šol? To morate vedeti.

razred učilnica tabla Profimedia
Zagovorniki odpiranja šol se pogosto sklicujejo na Nemčijo in Avstrijo. Pri tem je treba opozoriti, da so razmere v Sloveniji bistveno drugačne kot v teh dveh državah, saj imamo pri nas štirikrat več okužb (preračunano na število prebivalstva) kot v Nemčiji in v Avstriji. Edine države, s katerimi se Slovenija trenutno lahko primerja, so Irska, Češka ter Velika Britanija.

Poleg tega pa so celo v Nemčiji šole zaprte in bodo zaprte še do konca meseca, je pa res, da so jih zaprli šele 13. decembra, medtem ko smo jih pri nas že konec oktobra, a na grafu si lahko ogledate, koliko je bilo takrat okužb v Nemčiji in koliko pri nas.

Avstrija je šole zaprla sredi novembra, v začetku decembra so znova odprli osnovne šole. Od začetka januarja so šole znova zaprte, odprle naj bi se 18. januarja.

Na Češkem so šole zaprli 14. oktobra, 30. novembra so jih znova odprli za učence od 1. do 5. razreda ter za učence 9. razreda, za druge razrede so uvedli rotacijski sistem. Podaljšali so tudi božično-novoletne počitnice. Od 27. decembra so šole odprte le za učence 1. in 2. razreda osnovne šole.

Na Irskem so šole od danes do konca meseca zaprte, pred tem so bile odprte.

V Veliki Britaniji so šole zaprte, a v Angliji v šole lahko pridejo učenci tistih, ki delajo v ključnih panogah in tisti, ki doma nimajo računalnika ali mirnega prostora za delo. Na Škotskem bodo šole zaprte vsaj do konca meseca, ali se bodo lahko odprle 1. februarja, bodo presojali 18. januarja. V Walesu se bodo šole zaprle prihodnji teden, na Severnem Irskem pa so zaprte in bodo zaprte vsaj do srede.

Razmere pri nas še niso bile slabše

Če si dobro ogledate graf, vam bo jasno, da razmere pri nas ne umirjajo, ampak v resnici po številu potrjenih okužb še nikoli niso bile slabše. Ob tem sicer velja opozoriti, da pomemben del novih okužb odkrijemo s hitrimi testi, ki jih konec oktobra, ko je bil zadnji vrh, še nismo izvajali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • rierieneed 05:03 13.januar 2021.

    www︎.︎Domeser︆.︆com - oddličen prrojekt za odrasle, ki želikko najti partnerja za seks

  • paschtexthat 05:10 12.januar 2021.

    www︎.︎Domeser︆.︆com - odličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za sseks

  • Kirka 15:44 11.januar 2021.

    Danes sem na radiu slišala neko gospo (ne vem točno, v kateri inštituciji dela), da so v l. 2020 imeli v psihiatrični "obdelavi" za 1/3 več otrok kot prejšnja leta - zaradi poskusa SAMOMORA. Ampak ti otroci so za naše ...prikaži več politike kolateralna škoda. Pa tudi za število samomorov obupanih odraslih, za smrti zaradi nezdravljenih necovidnih bolnikov in za smrti starostnikov iz DSO, ki so jih stlačili v covid bolišnice in jih pustili same umirati, ne bomo izvedeli.