Slovenija
59354 ogledov

Čistilka na policiji 1800 evrov bruto, hišnik 2500, administratorka pa 2600?

denar evro bankovci štetje denarja Profimedia
Kako realen je objavljeni seznam plač v policiji? Plača konkretnega policista je zaradi epidemije 30 odstotkov višja, kot bi bila sicer.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je ob začetku stavke policistov uresničil grožnjo in objavil poimenski seznam plač vseh zaposlenih na policiji, ministrstvu za notranje zadeve in inšpektoratu za notranje zadeve.

Ob hitrem pregledu zbode v oči nekaj podatkov. Najbolje plačani na seznamu, vodja preiskave na generalni policijski upravi, je decembra dobil skoraj deset tisoč evrov bruto plače. Administratorka je prejela 2600 evrov bruto, hišnik 2500 evrov bruto, najbolje plačana čistilka na seznamu pa več kot 1800 evrov. Glede na to, da so v javnem sektorju vsa delovna mesta natančno sistemizirana, ni mogoče, da bi imela čistilka 1800 evrov bruto plače. Ministrstvo je v objavi sicer opozorilo, da so v bruto plači lahko zajeti tudi poračuni plač dodatkov za pretekle mesece.

Zelo verjetno je to razlog, da so nekatere plače tako visoke, da so te osebe, ki so zdaj pod drobnogledom javnosti in morda celo deležne zgražanja, pretekle mesece prejemale prenizke plače. Ministrstvo za notranje zadeve smo zato prosili za dodatna pojasnila. "Na vprašanja bomo odgovorili v roku, ki ga določa Zakon o medijih, in v okviru tega, kar je javno dostopno glede na Zakon o sistemu plač v javnem sektorju in Zakon o dostopu do informacij javnega značaja," so nam odgovorili. V primeru izjemnih plač zdravnikov, ki so razburjale javnost pred časom, so bile rekorderjem izplačane nadure za celotno leto ali več mesecev.

"Javni uslužbenci v času epidemije prejemajo dodatek za rizične razmere, zato so plače v tem obdobju višje, kot bi bile sicer. Povprečni odstotek dodatka za rizične razmere, obračunan pri plači za december 2020, je za Ministrstvo za notranje zadeve 12,73 %, za Policijo 21,48 %, za Inšpektorat RS za notranje zadeve pa 11,33 %," so še opozorili na ministrstvu za notranje zadeve.

Nekaj dodatnega vpogleda v zadevo daje na tviterju objavljena plačilna lista višjega policista. Njegova osnovna bruto plača je dobrih 1400 evrov, kar neto znese 940 evrov.

Ne njegovo plačo bistveno vpliva dodatek, ki ga dobivajo zaradi epidemije in znaša kar 340 evrov neto, tako da je za december skupaj z drugimi dodatki prejel 1460 evrov neto plače. Brez koronskega dodatka bi bila njegova neto plača 1120 evrov. V konkretnem primeru je tako neto plača zaradi epidemije kar 30 odstotkov višja.

Če bi mu koronski dodatek poračunali za tri mesece nazaj, bi imel policist, ki domov navadno prinese 1120 evrov neto, na seznamu, ki ga je objavil minister Hojs, tri tisoč evrov bruto plače. In vsi kolegi ter sosedje bi ga najbrž čudno gledali. 

Za primerjavo, najvišja izplačana plača v policiji decembra 2019 je bila nekaj čez 5800 evrov. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 29
  • wingspan15 10:15 14.januar 2021.

    Takoj grem za čistilca na policijo, če imajo res tako plačo, kar pa močno dvomim.

  • dare326 14:07 13.januar 2021.

    Vsi, ki se ukvarjajo s preiskavami kriminala, morajo imeti visoke plače, da so manj podkupljivi. To, da je ta kader politično usmerjen v levo, je rezultat komunistov, ki so postavili tako policijo, da ščiti njihov kriminal. Prometna policija ima nižje ...prikaži več plače, ker za to delo ni potrebno bogve kaj. Štrajk je politično delovanje proti vladi in nima veze s slabimi delovnimi pogoji.

  • rierieneed 05:02 13.januar 2021.

    www︎.︎Domeser︆.︆com - oddličen prrojekt za odrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks