V Turčiji se je pojavila ogromna luknja. Zakaj?

Foto: Epa Luknja v zemlji Foto: Epa Luknja v zemlji Foto: Epa Luknja v zemlji
Strokovnjaki ogromnega kraterja ne povezujejo z nedavnim potresom.
Oglej si celoten članek

V Turčiji so po rušilnem potresu v začetku meseca zabeležili več ogromnih lukenj v zemlji. Te v državi sicer niso nič novega (v domačem jeziku jim pravijo 'obruk'), v turški regiji Central Anatolia jih je moč najti na stotine.

V mestu Karapinar v turški regiji Konya so vendarle pred dvema dnevoma odkrili luknjo, ki po velikosti odstopa od ostalih. Njen premer je 37 metrov, globina 12 metrov. 

Območje so obiskali strokovnjaki tehnične univerze Konya na čelu s profesorjem Fetullahom Arikom. "Bili smo na območju, kjer je nastala luknja, da bi jo raziskali. Povezave med njenim nastankom in potresom, ki se je zgodil ravno na dan, ko so luknjo odkrili, ali potresom, do katerega je prišlo 6. februarja, nismo mogli najti. Še več, ravno v trenutku, ko smo jo merili, se je zemlja vnovič tresla," je povedal profesor Arik. 

Dodal je, da če bi ostajala povezava, bi se zemlja udrla takrat, ko se je treslo, kar pa se ni zgodilo. Pojasnil je še, da če je območje nared, da se zruši, bo do tega prišlo s potresom ali brez njega. "Z drugimi besedami, vdrtje bi lahko povzročila tudi padla češnja." 

Kot dodatno pojasnjuje agencija Epa, v zadnjih letih sta intenzivno kmetijstvo in namakalne prakse prispevala k drastičnemu zmanjšanju virov površinske in podzemne vode, kar je povzročilo sesedanje globljih plasti zemlje. Po podatkih Centra za raziskave in uporabo Obruk je število vrtač, zabeleženih v Konyi, do konca lanskega leta preseglo 2500. 

Svet Pridržali 184 ljudi, med njimi župan iz vladajoče stranke VIDEO Posnetek, ki orosi oči: štiriletnica po potresu le objela svojega očeta Kruta usoda Pet otrok preživelo katastrofalen potres, zdaj vsi umrli v požaru

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 15:43 27. Februar 2023.

    bomba, bombe, bombi, bomba, pri bombi z bombo ;)

  • 09:36 27. Februar 2023.

    Če stroka meni, da pojav ni povezan s potresom, jim je pač treba verjeti, kajne. Se res nismo še naučili …

  • 00:30 27. Februar 2023.

    Pa potresu na hrvaškem se je dogajalo isto. In oni so to povezovali s potresom. Kdo ima torej prav ?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.