Svet
735 ogledov

Pridržali 184 ljudi, med njimi župan iz vladajoče stranke

Hatay potres Epa Prizor iz Hataya, nekaj tednov po potresu.
Turki iščejo krivce za katastrofalne posledice potresa. Veliko pridržanih zaradi domnevne malomarnosti pri gradnji.

Po uničujočih potresih, ki so v začetku meseca prizadeli jugovzhod Turčije in severozahod Sirije, so v Turčiji zaradi domnevne malomarnosti pri gradnji pridržali najmanj 184 ljudi, je v soboto sporočil pravosodni minister Bekir Bozdağ. Večinoma naj bi šlo za gradbene izvajalce, med njimi pa je tudi en župan, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Priprt je župan mesta Nurdağı v provinci Gaziantep Ökkeş Kavak, sicer član vladajoče stranke turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana.

Erdoğanova vlada se je po uničujočih potresih, ki so v Turčiji in Siriji skupno terjali več kot 50.000 življenj, znašla na udaru kritik zaradi domnevnega neuveljavljanja gradbenih standardov v državi. Po mnenju strokovnjakov je to prispevalo k visokemu številu smrtnih žrtev potresov.

Hatay potres | Avtor: Epa Epa

Po podatkih turške vlade so potresi v 11 provincah, ki jim je sledilo na tisoče popotresnih sunkov, poškodovali več kot 173.000 stavb, skoraj dva milijona ljudi pa sta ostala brez strehe nad glavo.

V Carigradu bodo okrepili stavbe

Širšo regijo je od takrat streslo še več potresov. Po podatkih turškega urada za naravne nesreče Afad naj bi se potresi v Turčiji nadaljevali še naslednji dve leti.

Pokrajino Nigde v osrednji turški regiji Anatolija je v soboto stresel potres z magnitudo 5,3. O morebitnih žrtvah ali škodi ni bilo poročil.

Župan Istanbula Ekrem İmamoğlu je medtem sporočil, da največje turško mesto, ki leži blizu potresne prelomnice, potrebuje nujen urbanistični program za obnovo in okrepitev stavb za zaščito pred potresi v vrednosti okoli 30 do 40 milijard ameriških dolarjev, še navaja dpa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice