Svet
6830 ogledov

Tako se je končala zgodba deklice, ki so jo mnogi želeli posvojiti

deklica Aja, ki so jo rešili izpod ruševin v Džindarisu po uničujočem potresu Profimedia
Deklica, ki je bila rojena v ruševinah zgradbe, ki jo je podrl potres v Siriji, je dobila nov dom

Svet je obšla zgodba o deklici Aji, ki so jo rešili izpod ruševin v Siriji. Ajina mama je težko poškodovana v ruševinah rodila in zaradi hudih poškodb po porodu umrla. Reševalcem je uspelo rešiti deklico, ki je bila ob najdbi s popkovino še povezana z mrtvo mamo. 

Dekličini ožji sorodniki – mama, oče, tri sestre in brat – so v potresu umrli. Deklico so v slabem stanju prepeljali v bolnišnico v Afrin, kjer je zanjo skrbel pediater Hani Maruf. Na tisoče ljudi z vsega sveta se je javilo, da bi deklico posvojili. Zdaj je njena usoda znana. 

Deklico sta posvojila njena teta in stric, navaja BBC. Iz bolnišnice so jo odpustili šele, ko so s preiskavo DNK potrdili krvno sorodstvo s teto. Zdravniki so dejali, da je bolnišnico zapustila v dobrem stanju. 

"Zdaj je eden mojih otrok. Ne bom delal razlik med njo in svojimi otroki," je za AP dejal dekličin stric Khalil al-Sawadi. Deklici, ki jo je svet spoznal pod imenom Aja, kar pomeni čudež v arabščini, sta stric in teta nadela drugo ime. V spomin na dekličino mamo sta jo poimenovala Afraa. 

Al-Sawadi je dejal, da jih je bilo strah, da bi deklico kdo ugrabil iz bolnišnice, potem ko so se usule številne ponudbe za posvojitev. Prepričan je, da je najboljše mesto zanjo pri sorodnikih, ne glede na težke okoliščine, v katerih so se znašli. Al-Sawadi in njegova žena Hala sta v potresu tudi ostala brez hiše nad glavo in trenutno stanujeta pri sorodnikih. 

Aja oziroma Afraa pa ne bo edina dojenčica v družini. Tri dni po potresu sta Kjalil in Hala postala starše deklice Hale.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 08:12 22.februar 2023.

    Še dobro, da je ostala v domačih krajih, preden bi jo posvojil kakšen bogataš, ki zbira redkosti..