Svet
109528 ogledov

V Turčiji se je pojavila ogromna luknja. Zakaj?

Luknja v zemlji
1/3
Epa
Strokovnjaki ogromnega kraterja ne povezujejo z nedavnim potresom.

V Turčiji so po rušilnem potresu v začetku meseca zabeležili več ogromnih lukenj v zemlji. Te v državi sicer niso nič novega (v domačem jeziku jim pravijo 'obruk'), v turški regiji Central Anatolia jih je moč najti na stotine.

V mestu Karapinar v turški regiji Konya so vendarle pred dvema dnevoma odkrili luknjo, ki po velikosti odstopa od ostalih. Njen premer je 37 metrov, globina 12 metrov. 

Območje so obiskali strokovnjaki tehnične univerze Konya na čelu s profesorjem Fetullahom Arikom. "Bili smo na območju, kjer je nastala luknja, da bi jo raziskali. Povezave med njenim nastankom in potresom, ki se je zgodil ravno na dan, ko so luknjo odkrili, ali potresom, do katerega je prišlo 6. februarja, nismo mogli najti. Še več, ravno v trenutku, ko smo jo merili, se je zemlja vnovič tresla," je povedal profesor Arik. 

Dodal je, da če bi ostajala povezava, bi se zemlja udrla takrat, ko se je treslo, kar pa se ni zgodilo. Pojasnil je še, da če je območje nared, da se zruši, bo do tega prišlo s potresom ali brez njega. "Z drugimi besedami, vdrtje bi lahko povzročila tudi padla češnja." 

Kot dodatno pojasnjuje agencija Epa, v zadnjih letih sta intenzivno kmetijstvo in namakalne prakse prispevala k drastičnemu zmanjšanju virov površinske in podzemne vode, kar je povzročilo sesedanje globljih plasti zemlje. Po podatkih Centra za raziskave in uporabo Obruk je število vrtač, zabeleženih v Konyi, do konca lanskega leta preseglo 2500. 

Hatay potres Svet Pridržali 184 ljudi, med njimi župan iz vladajoče stranke Oče in hči, objeta po potresu VIDEO Svet Posnetek, ki orosi oči: štiriletnica po potresu le objela svojega očeta potres Turčija Kruta usoda Svet Pet otrok preživelo katastrofalen potres, zdaj vsi umrli v požaru

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 15:43 27.februar 2023.

    bomba, bombe, bombi, bomba, pri bombi z bombo ;)

  • bobubob 09:36 27.februar 2023.

    Če stroka meni, da pojav ni povezan s potresom, jim je pač treba verjeti, kajne. Se res nismo še naučili zaupati stroki? Čeprav nas je rešila kovida?

  • Ender3 00:30 27.februar 2023.

    Pa potresu na hrvaškem se je dogajalo isto. In oni so to povezovali s potresom. Kdo ima torej prav ?