Velika ruska operacija: evakuacija 60.000 civilistov Hersona

Foto: Epa
Foto: Epa
Rusija je potrdila, da bo evakuirala prebivalce štirih mest ob desnem bregu reke Dneper (ukrajinsko: Dnipro). Evakuacija bo sledila tudi v mestu Herson, kjer bodo evakuirali do 60.000 civilistov.
Oglej si celoten članek

Ruski voditelji opozarjajo, da bo zaradi ukrajinske protiofenzive v bližnji prihodnosti prišlo do bitke za Herson. Ruski general in poveljnik Sergej Surovikin, ki je zadolžen za nedavne operacije v Ukrajini, je priznal, da se ruska vojska pripravlja na to, da bi evakuirala civiliste iz Hersona – mesta, ki je del štirih regij, ki jih je Kremelj nedavno priključila ruskemu ozemlju. Evakuacija naj bi sicer potekala z desnega brega reke Dneper na levega.

Nova taktika Svetovalec Zelenskega priznal: "Rusi našli odgovor, sledijo težki meseci"

Herson je bil prvo ukrajinsko mesto, ki je padlo po ruski ofenzivi, začeti 24. februarja letos. Toda kot poroča The Moscow Times, so ukrajinske vojaške sile s protiofenzivo močno pritisnile in prišle zelo blizu mesta v zadnjih tednih. "Ruska vojska bo zagotovila varno evakuacijo prebivalstva v Hersonu," je za državno televizijo Rusija24 dejal Surovikin in priznal, da je situacija v Hersonu "težka tako za vojake kot civiliste". Pojasnil je, da ukrajinske rakete letijo v mestno infrastrukturo in zgradbe, zato je še enkrat pozval, da naj prebivalci Hersona njegove besede vzamejo skrajno resno. "Govorim o čim hitrejši evakuaciji," je dejal na Telegramu in izpostavil, da so ukrajinske rakete zadele most Antonivka in hidroelektrarno Kahova, kar je povzročilo motnje v prometu in v oskrbi z elektriko.

To je pisalo Putina na grobu staršev pričakalo neprijetno pismo

Evakuacijo mesta Herson je potrdil tudi novi regijski guverner Vladimir Saldo, ki je dodal, da se obeta šestdnevna evakuacija 50.000–60.000 civilistov, poroča ruska agencija Tass. Britanski BBC ob vsem skupaj dodaja, da bi prisilna evakuacija prebivalcev tega območja pomenila vojni zločin, sklicujoč se na definicijo Organizacije združenih narodov.

Video V Kijevu spet bežijo, posneto uničenje celotnega konvoja

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 19:29 19. Oktober 2022.

    Rusi umikajo civiliste...No, sedaj pa boste videli, kaj pomeni vojna..Bo lahko Zelenski jamral z razlogom, pa kaj ko je porabil …

  • 19:11 19. Oktober 2022.

    kmodri in jakec pa jokajo, ko Rusi uporabljajo recimo Iranske drone in podobno, ko pa ukro-nacijem dobavljajo orožje celotna EU …

  • 16:18 19. Oktober 2022.

    Ta umik zgleda, da bodo vrgli taktično bombo!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.