Svet
4213 ogledov

Velika ruska operacija: evakuacija 60.000 civilistov Hersona

Sergej Surovikin Epa
Rusija je potrdila, da bo evakuirala prebivalce štirih mest ob desnem bregu reke Dneper (ukrajinsko: Dnipro). Evakuacija bo sledila tudi v mestu Herson, kjer bodo evakuirali do 60.000 civilistov.

Ruski voditelji opozarjajo, da bo zaradi ukrajinske protiofenzive v bližnji prihodnosti prišlo do bitke za Herson. Ruski general in poveljnik Sergej Surovikin, ki je zadolžen za nedavne operacije v Ukrajini, je priznal, da se ruska vojska pripravlja na to, da bi evakuirala civiliste iz Hersona – mesta, ki je del štirih regij, ki jih je Kremelj nedavno priključila ruskemu ozemlju. Evakuacija naj bi sicer potekala z desnega brega reke Dneper na levega.

Kijev policija dron Nova taktika Svet Svetovalec Zelenskega priznal: "Rusi našli odgovor, sledijo težki meseci"

Herson je bil prvo ukrajinsko mesto, ki je padlo po ruski ofenzivi, začeti 24. februarja letos. Toda kot poroča The Moscow Times, so ukrajinske vojaške sile s protiofenzivo močno pritisnile in prišle zelo blizu mesta v zadnjih tednih. "Ruska vojska bo zagotovila varno evakuacijo prebivalstva v Hersonu," je za državno televizijo Rusija24 dejal Surovikin in priznal, da je situacija v Hersonu "težka tako za vojake kot civiliste". Pojasnil je, da ukrajinske rakete letijo v mestno infrastrukturo in zgradbe, zato je še enkrat pozval, da naj prebivalci Hersona njegove besede vzamejo skrajno resno. "Govorim o čim hitrejši evakuaciji," je dejal na Telegramu in izpostavil, da so ukrajinske rakete zadele most Antonivka in hidroelektrarno Kahova, kar je povzročilo motnje v prometu in v oskrbi z elektriko.

grob Putinovih staršev To je pisalo Svet Putina na grobu staršev pričakalo neprijetno pismo

Evakuacijo mesta Herson je potrdil tudi novi regijski guverner Vladimir Saldo, ki je dodal, da se obeta šestdnevna evakuacija 50.000–60.000 civilistov, poroča ruska agencija Tass. Britanski BBC ob vsem skupaj dodaja, da bi prisilna evakuacija prebivalcev tega območja pomenila vojni zločin, sklicujoč se na definicijo Organizacije združenih narodov.

Kijev žrtve napada Video Svet V Kijevu spet bežijo, posneto uničenje celotnega konvoja
Komentarjev 17
  • Avatar luckyss
    luckyss 19:29 19.oktober 2022.

    Rusi umikajo civiliste...No, sedaj pa boste videli, kaj pomeni vojna..Bo lahko Zelenski jamral z razlogom, pa kaj ko je porabil že vse presežnike v govorancah...veliko prehitro..

  • jozicamurn 19:11 19.oktober 2022.

    kmodri in jakec pa jokajo, ko Rusi uporabljajo recimo Iranske drone in podobno, ko pa ukro-nacijem dobavljajo orožje celotna EU in novitete HIMARS in podobno ZDA teroristi, to pa je legitimno in ok, čeprav Ukrajina ni ne v EU-uniji in ...prikaži več ne v nato teroristični organizaciji. Nimate kaj pametovat in se pritoževat čez dobavo orožja Rusiji s strani tujih virov, Rusija pa je poslala diplomatsko noto Izraelu, naj ne pošilja orožje Ukrajini, ker bo to ohladilo odnose.

  • Kmodri 16:18 19.oktober 2022.

    Ta umik zgleda, da bodo vrgli taktično bombo!