Zaradi Hrvatov Avstrijci v resnih skrbeh

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Delavci so jih pustili na cedilu in odšli v Nemčijo.
Oglej si celoten članek

Avstrijski dnevnik Die Presse poroča, da je v Avstriji ogrožen letošnji pridelek kumar; pridelovalci so se znašli v veliki stiski zaradi pomanjkanja delovne sile, torej obiračev pridelka. Kot poroča dnevnik, se še posebej čuti izostanek delavcev iz Hrvaške, ki so se medtem že preusmerili na nemški trg delovne sile.

"Znanim kislim kumaricam iz Avstrije se slabo piše. Še naprej lepo uspevajo, a ostajajo na poljih, saj manjka delavcev, ki bi jih obrali," piše Die Presse in dodaja izkušnjo pridelovalca Klausa Hrabyja iz družbe Efko, ki trdi, da njegovemu podjetju manjka najmanj 250 obiračev, kar pomeni, da bodo v letošnji sezoni pridelali 15 odstotkov manj kumar kot lani. Boji se, da bo prihodnje leto situacija še slabša.

Delovna sila Nemčija nujno potrebuje na tisoče teh delavcev

Avstrijsko ministrstvo vsako sezono odobri začasna delovna dovoljenja za ljudi iz vzhodne Evrope, s tem da prednost dajejo državljanom Evropske unije. Doslej so bili za pobiranje pridelka kumar v Avstriji pomembni predvsem delavci iz Hrvaške, Romunije in Bolgarije, ki pa se v veliki meri zaradi boljšega zaslužka za delom selijo v Nemčijo. Urno plačilo za sezonske delavce v Nemčiji je 9 evrov, v Avstriji 6,5.  

Ne gre le za težave pridelovalcev kumar, pač pa tudi ostalih; Die Presse se sprašuje, kdo bo obiral jabolka, kdo šparglje, jagode in grozdje. Med drugim pridelovalci ocenjujejo, da bo kar petina pridelka špargljev enostavno ostala na poljih, ker jih nihče ne bo utegnil pobrati.

Nezanimanje Hrvati v resnih težavah

Lastniki hotelov Prosijo delavce, dvigujejo plače, dajejo bonuse ...

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 10:53 23. Maj 2018.

    softundsicher Lahko naredijo tu 24 urni delavnik, samo bo efekta kot 8 ali 10 urni delavnik.

  • 14:53 22. Maj 2018.

    Delo je zgleda premalo plačano. Tudi to je del kapitalizma, ko se delavec odloči, kje bo porabil svoj čas.

  • 11:25 22. Maj 2018.

    Kapitalizem pozna rešitev - podaljšati delovnik na 16 ur.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.