Svet
9131 ogledov

Prosijo delavce, dvigujejo plače, dajejo bonuse ...

slovenija 15.07.10 studentsko delo, natakarica, lobi, modra hisa, foto: nik rova Nik Rovan
Sezona je pred vrati, hrvaški turizem se sooča z velikimi težavami, povezanimi s pomanjkanjem delavcev.

Medtem ko se nekateri hrvaški hotelirji pritožujejo nad pomanjkanjem sezonskih delavcev, so se drugi že sprijaznili z dejstvom, da jih bodo pod pogoji, kakršni veljajo, dobili težko. Nekateri so jih začeli iskati prek meja, drugi vendarle spreminjajo pogoje; zvišujejo plače, obljubljajo božičnice, darilne bone in podobno.

Po pisanju portala Index.hr je to storila tudi ena največjih hotelskih verig na Hrvaškem, Valamar Riviera. Povišali naj bi minimalna neto izplačila delavcem, in sicer od 670 do dobrih tisoč evrov. Zaradi tega naj bi se jim sezonski delavci, trdijo, že vračali. Poleg zajamčenih najnižjih izplačil svojim delavcem nudijo niz dodatnih ugodnosti, med drugim izpostavljajo, da vlagajo tudi v namestitve za delavce, ki so iz oddaljenih delov Hrvaške, na voljo so jim dodatna izobraževanja in napredovanja.

Pred aktualno poletno sezono so odprli 600 novih delovnih mest, skupno bodo tako v tej sezoni kruh dajali več kot 6600 delavcem, ki bodo delali v 30 hotelih in 15 kampih od Istre do Kvarnera in Dubrovnika. Poudarjajo, da bodo sami vse potrebne delavce našli na hrvaškem trgu dela.

Brez boljših pogojev, težje do delavcev

Povsem drugačno plat zgodbe so portalu Index.hr pojasnili ravno tako v eni največjih hotelskih skupin na Hrvaškem, HUP-u Zagreb, ki med drugim upravlja s hoteli Sheraton v hrvaški prestolnici in Drubrovniku. "Soočamo se z izzivi na področju pomanjkanja osebja in to tako v Zagrebu in Dubrovniku. Najtežje pridobimo pomožne delavce, sobarice in natakarje."

Na novinarsko vprašanje, kakšne delovne pogoje nudijo, so v omenjeni verigi odgovorili, da zagotavljajo zagotovo plačo, ki je izplačana na točno določeni dan, da imajo zaposleni zagotovljen obrok hrane in namestitev.

S podobnimi težavami se sooča še več turističnih ponudnikov na Hrvaškem; ugotovitev pod črto je, da v kolikor delodajalci ne bodo ponudili boljših delovnih pogojev, bodo morali delavce iskati drugje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • alen04 15:00 25.april 2018.

    Doli mi visi za Hrvate.

  • kapibara1 13:50 25.april 2018.

    Spomnite se zgodbe ob Kompasovem nakupu Hvar-a..

Sorodne novice