Svet
17425 ogledov

Zaprli restavracijo, ker nimajo delavcev

Split
Hrvaška se sooča s pomanjkanjem delovne sile, zlasti v turizmu in gradbeništvu.

Hrvaški mediji poročajo, da restavracija Perivoj na atraktivni lokaciji v središču Splita pred začetkom poletne turistične sezone zapira vrata. Lastnik Miljenko Validžić pravi, niso našli dovolj kvalitetnih delavcev, zato so se odločili, da bodo restavracijo zaprli in se popolnoma posvetili ponudbi v drugi restavraciji, Dvor, ki je prišla v Michelinov vodič. 

"Ko smo vse spravili na papir, smo ugotovili, da nam manjka 20 do 25 ljudi," je za hrvaške medije povedal Validžić. "Gre za natakarje, kuharje in pomožno osebje. Fluktuacija je ogromna, Slavonci ne prihajajo več v Dalmacijo, ker so odšli v Nemčijo in Avstrijo. Moramo uvažati tujo delovno silo, očitno samo z domačimi ne bo šlo."

Posvetili se bodo eni restavraciji

Ocenjuje, da ni problem le plača, ampak je težko dobiti dobro usposobljene delavce. "Fant pride iz šole in ga vprašaš, kakšno plačo bi rad," je za Index.hr povedal Validžić. "7000 kun (cca 950 evrov), odgovori. Vprašam ga, kaj zna, a ne zna nič. Prihaja iz šole in nima nobenih izkušenj. A nekdo mu je rekel, da se lahko sedaj dobro zasluži."

Drugi je bil po besedah Validžića pripravljen v začetku delati za tri do tri tisoč kun (470 evorv), nato mu je plačilo zvišal. "Naučil se je posla in sedaj je pri konkurenci," pravi Validžić, ki se je odločil, da bo delal z eno ekipo v Dvoru. "Če bi delal na dveh koncih, posel ne bi bil kvaliteten."

Samo v Makarski manjka 6000 turističnih delavcev

Hrvaški spletni portal Dnevnik.hr. navaja, da samo na območju Makarske primanjkuje 6000 sezonskih turističnih delavcev. Najbolj primanjkuje pomožnega osebja, ki je tudi najslabše plačano - pomivalci, pomočniki kuharjev in drugi, ki v povprečju prejmejo okoli 3.200 kun (430 evrov). 

V gradbeništvu Ukrajinci in Kitajci

A delavcev primanjkuje tudi v gradbeništvu, saj se na Hrvaškem v zadnjih letih ogromno gradi. Hrvaški delavci so se izselili, manjkajoče delovne sile pa ne morejo popolniti niti z delavci iz Bosne in Hercegovine. "Kot potencialni delavci sedaj prihajajo Ukrajinci in Kitajci," poroča portal Dnevnik.hr. 

Na Zavodu za zaposlovanje je v letošnjem letu prijavljenih 676 nezaposlenih zidarjev, v Splitu 32. A po podatkih Dnevnika, gre predvsem za starejše, ki posla sploh ne opravljajo več. Zanimanja za poklic zidarja, za katerega usposabljajo na srednji šoli v Splitu, ni. Četudi je, kot navaja Dnevnik.hr, mesečna plača okoli tisoč evrov in več. 

Pomanjkanje delavcev ob veliki brezposelnosti mladih je posledica velikega izseljevanja. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • ivan83 16:25 10.april 2018.

    Plačaj pošteno delavca za opravljeno delo in ga tretiraj s spoštovanjem pa boš vedno imel delovno silo!!!

  • Avatar Zala
    Zala 14:40 10.april 2018.

    Ha, ha ... to se bo dogajalo tudi v Sloveniji, oz. se že dogaja. Lastnik dobrega gostinskega lokala svoje delavce pošteno plačuje za opravljeno delo. Vsi drugi mislijo, da so rešitev tuji delavci in študentske napotnice. Bili in minili so tisti časi.

  • Majazmaja 14:36 10.april 2018.

    Če nočejo pošteno plačati, naj lastniki delajo sami ... Glede hrvaških cen, ponudbe, postrežbe pa tole: sama odidem na Hrvaško le za kakšen (podaljšani) vikend. Takrat jem v restavracijah in NIKOLI nihče ni neprijazen, postrežba je vedno na nivoju, če ...prikaži več ne že vrhunska, hrana pa okusna. Je pa res, da grem tja uživat, ne pa iskati dlake v jajcu (npr. zakaj so mi zakasirali pogrinjek, zakaj me je kelnar pozdravil v nemščini itd.)!