Svet
27052 ogledov

Hrvati v resnih težavah

Plaža Medveja
Težavam tik pred sezono ni videti konca.

Medtem ko se na Hrvaškem še naprej vodijo razprave glede sprejemljivosti uvoza delovne sile za potrebe turistične sezone, je v realnosti očitno sezonsko delo na Hrvaškem tujcem popolnoma neprivlačen. Glede na podatke, ki jih je portal novac.hr pridobil s strani Hrvaške gospodarske zbornice, od 4660 delovnih dovoljenj za tuje delavce v turizmu, ki jih je ponudila država, ni izkoriščena niti tretjina.

"Čeprav so potrebe po delavcih veliko večje od odobrenih kvot, te niso izkoriščene niti v tretjini. Največ odprtih delovnih mest za tujce imamo na področju pomožnih del v restavracijah in hotelih ter za kuharje, natakarje in čistilke," odgovarjajo na z zbornice.

"Kvote niso izpolnjene ker v državah iz regije zaradi masovnega izseljevanja v razvite države Evropske unije enostavno več ni na razpolago delovne sile, ki bi se mobilizirala za potrebe turizma." Na zbornici rešitev težave vidijo tudi v dvostranskih sporazumih z nekaterimi sosednjimi držvami.

slovenija 15.07.10 studentsko delo, natakarica, lobi, modra hisa, foto: nik rova Lastniki hotelov Svet Prosijo delavce, dvigujejo plače, dajejo bonuse ...

Ocenjujejo, da Hrvaška tudi v letošnjem letu zagotovo ne bo zagotovila okrog 150 tisoč delavcev na področju turizma. "Že od prvega dne naprej trdim, da uvoz delavcev ni rešitev pomanjkanja delovne sile v turizmu," težavo komentira predsednik Sindikata turizma Eduard Andrić. Meni, da se je očitno na neki točki to nekomu zdelo rešitev, ker je videl, da težave na ta način rešujejo nekatere druge evropske države.

"Zdaj se vidi, da je ideja o tujih delavcih napaka. Slab interes za delo na Hrvaškem je žal posledica čiste računice. Natakar v Avstriji lahko računa na 1800 evrov mesečne plače, poleg tega dobi brezplačno hrano in nastanitev. Pri nas lahko dobi od 800 do 950 evrov brez hrane in nastanitve," poudarja Andrić, ki meni tudi, da so potrebe po sezonskih delavcih v resnici vsaj še enkrat večje od ocen gospodarske zbornice.

Andrić poudarja, da je edina rešitev težave v tem, da se hrvaškim turističnim delavcem zagotovijo boljši delovni pogoji.

Split Prihajajo Kitajci Svet Zaprli restavracijo, ker nimajo delavcev

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • Rafaelus 17:40 02.maj 2018.

    Predlagam vam Hrvatom: Slovenci kot znani BUTELNI bodo samo kuhali in stregli, vi jim boste pa računali polni penzion. In zadeva Rešena!!!

  • minimaxi 08:25 02.maj 2018.

    Zid na Sotlo, Kolpo....ko hebe hrčke

  • miha12 18:29 01.maj 2018.

    Hrvatarji so v hudih tezavah ze veliko let,gor jih drzi samo patoloski napuh,mladi pa odhajajo iz HR, na zahod,v HR pa ostaja sirotinja