Svet
11430 ogledov

Zaradi Hrvatov Avstrijci v resnih skrbeh

Kumare Shutterstock
Delavci so jih pustili na cedilu in odšli v Nemčijo.

Avstrijski dnevnik Die Presse poroča, da je v Avstriji ogrožen letošnji pridelek kumar; pridelovalci so se znašli v veliki stiski zaradi pomanjkanja delovne sile, torej obiračev pridelka. Kot poroča dnevnik, se še posebej čuti izostanek delavcev iz Hrvaške, ki so se medtem že preusmerili na nemški trg delovne sile.

"Znanim kislim kumaricam iz Avstrije se slabo piše. Še naprej lepo uspevajo, a ostajajo na poljih, saj manjka delavcev, ki bi jih obrali," piše Die Presse in dodaja izkušnjo pridelovalca Klausa Hrabyja iz družbe Efko, ki trdi, da njegovemu podjetju manjka najmanj 250 obiračev, kar pomeni, da bodo v letošnji sezoni pridelali 15 odstotkov manj kumar kot lani. Boji se, da bo prihodnje leto situacija še slabša.

Ljudje v mestu Delovna sila Svet Nemčija nujno potrebuje na tisoče teh delavcev

Avstrijsko ministrstvo vsako sezono odobri začasna delovna dovoljenja za ljudi iz vzhodne Evrope, s tem da prednost dajejo državljanom Evropske unije. Doslej so bili za pobiranje pridelka kumar v Avstriji pomembni predvsem delavci iz Hrvaške, Romunije in Bolgarije, ki pa se v veliki meri zaradi boljšega zaslužka za delom selijo v Nemčijo. Urno plačilo za sezonske delavce v Nemčiji je 9 evrov, v Avstriji 6,5.  

Ne gre le za težave pridelovalcev kumar, pač pa tudi ostalih; Die Presse se sprašuje, kdo bo obiral jabolka, kdo šparglje, jagode in grozdje. Med drugim pridelovalci ocenjujejo, da bo kar petina pridelka špargljev enostavno ostala na poljih, ker jih nihče ne bo utegnil pobrati.

Plaža Medveja Nezanimanje Svet Hrvati v resnih težavah slovenija 15.07.10 studentsko delo, natakarica, lobi, modra hisa, foto: nik rova Lastniki hotelov Svet Prosijo delavce, dvigujejo plače, dajejo bonuse ...

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • ivana24 10:53 23.maj 2018.

    softundsicher Lahko naredijo tu 24 urni delavnik, samo bo efekta kot 8 ali 10 urni delavnik.

  • NeAnonimni 14:53 22.maj 2018.

    Delo je zgleda premalo plačano. Tudi to je del kapitalizma, ko se delavec odloči, kje bo porabil svoj čas.

  • softundsicher 11:25 22.maj 2018.

    Kapitalizem pozna rešitev - podaljšati delovnik na 16 ur.