Zaradi visokih stroškov ogrožen obstoj pivnic

Foto: Epa
Foto: Epa
Pozivi k ukrepanju.
Oglej si celoten članek

Zaradi bremen visokih cen energentov je ogrožen tudi obstoj britanskih pivnic, ki se srečujejo z več kot 300-odstotnim povečanjem stroškov energije, opozarjajo vodilni predstavniki pivovarskih podjetij in pozivajo vlado k ukrepanju. O nevzdržnih razmerah poročajo tudi britanski gostinci, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem ko je vlada v Veliki Britaniji za gospodinjstva uvedla posebne ukrepe za blaženje posledic visokih cen življenjskih stroškov, se morajo podjetja s posledicami soočati sama, jeseni pa bodo razmere še hujše, so poudarili predstavniki šestih največjih pivnic in pivovarn v državi. V več podjetjih so zato vlado v odprtem pismu pozvali, naj ukrepe za reševanje energetske draginje razširi tudi na področje gospodarstva.

Prepričani so, da se bodo pivnice brez takojšnjega posredovanja vlade primorane soočiti s položajem, ko najemniki oz. lastniki ne bodo več zmogli plačevati računov za energijo. Posledično bodo morali zapreti vrata lokalov, s čimer bo izničeno vse opravljeno delo, ki so ga v reševanje panoge vložili v času epidemije, je še poročala AFP.

Po njihovih navedbah so se v letošnjem letu njihovi računi za energijo zvišali tudi za več kot trikrat. "Med nami so posamezniki, ki se srečujejo z več kot 300-odstotnim povečanjem stroškov energije, nekatera energetska podjetja pa nočejo posredovati niti ponudb za dobavo energije," je poudaril generalni direktor skupine pivnic JW Lees William Lees Jones.

V Veliki Britaniji je inflacija poskočila na najvišje vrednosti v zadnjih 40 letih, država pa se sooča tudi s čedalje večjim številom stavk zaposlenih po vsej državi zaradi višine plač, ki se ne prilagajajo naraščajočim cenam življenjskih stroškov.

Prejšnji teden je energetski regulator Ofgem napovedal 80-odstotno zvišanje cen plina in elektrike za povprečno gospodinjstvo z oktobrom, še višje zneske na položnicah pa lahko Britanci pričakujejo od januarja.

Visoki stroški Ker varčuje, se tušira kar v službi Slovenija Tako visoke so bile podražitve v juliju

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 13:00 4. September 2022.

    Pjanci ko ostanejo brez piva , bi se se znali postaviti zase ! Politiki ki ljudem dela škodo se je …

  • 08:51 3. September 2022.

    Pijte vodko...te je dovolj, kreteni..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.