Svet
1708 ogledov

Zaradi visokih stroškov ogrožen obstoj pivnic

Bremen lokal Epa
Pozivi k ukrepanju.

Zaradi bremen visokih cen energentov je ogrožen tudi obstoj britanskih pivnic, ki se srečujejo z več kot 300-odstotnim povečanjem stroškov energije, opozarjajo vodilni predstavniki pivovarskih podjetij in pozivajo vlado k ukrepanju. O nevzdržnih razmerah poročajo tudi britanski gostinci, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem ko je vlada v Veliki Britaniji za gospodinjstva uvedla posebne ukrepe za blaženje posledic visokih cen življenjskih stroškov, se morajo podjetja s posledicami soočati sama, jeseni pa bodo razmere še hujše, so poudarili predstavniki šestih največjih pivnic in pivovarn v državi. V več podjetjih so zato vlado v odprtem pismu pozvali, naj ukrepe za reševanje energetske draginje razširi tudi na področje gospodarstva.

Prepričani so, da se bodo pivnice brez takojšnjega posredovanja vlade primorane soočiti s položajem, ko najemniki oz. lastniki ne bodo več zmogli plačevati računov za energijo. Posledično bodo morali zapreti vrata lokalov, s čimer bo izničeno vse opravljeno delo, ki so ga v reševanje panoge vložili v času epidemije, je še poročala AFP.

Po njihovih navedbah so se v letošnjem letu njihovi računi za energijo zvišali tudi za več kot trikrat. "Med nami so posamezniki, ki se srečujejo z več kot 300-odstotnim povečanjem stroškov energije, nekatera energetska podjetja pa nočejo posredovati niti ponudb za dobavo energije," je poudaril generalni direktor skupine pivnic JW Lees William Lees Jones.

V Veliki Britaniji je inflacija poskočila na najvišje vrednosti v zadnjih 40 letih, država pa se sooča tudi s čedalje večjim številom stavk zaposlenih po vsej državi zaradi višine plač, ki se ne prilagajajo naraščajočim cenam življenjskih stroškov.

Prejšnji teden je energetski regulator Ofgem napovedal 80-odstotno zvišanje cen plina in elektrike za povprečno gospodinjstvo z oktobrom, še višje zneske na položnicah pa lahko Britanci pričakujejo od januarja.

tuširanje Visoki stroški Svet Ker varčuje, se tušira kar v službi Vtičnica, denar, elektrika Slovenija Tako visoke so bile podražitve v juliju

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • kapljač 13:00 04.september 2022.

    Pjanci ko ostanejo brez piva , bi se se znali postaviti zase ! Politiki ki ljudem dela škodo se je nujno treba znebiti !

  • Avatar luckyss
    luckyss 08:51 03.september 2022.

    Pijte vodko...te je dovolj, kreteni..