Svet
3612 ogledov

Ker varčuje, se tušira kar v službi

tuširanje Profimedia Fotografija je simbolična.
Energetska kriza, s katero se spopada večji del Evrope, je pošteno udarila po malih ljudeh. In ker iznajdljivost ne pozna meja, so se mnogi prilagodili na težke razmere, s katerimi se spopadajo ob zadnjih podražitvah energentov. Tako se eden od prebivalcev Nemčije tušira kar v službi ...

58-letni Ercan Erden, ki živi v mestu Nidda (v bližini Frankfurta), in dela kot CNC-operater, se, da bi zmanjšal znesek položnic v svojem gospodinjstvu, tušira kar v službi. "Po službi se stuširam, prav tako se brijem na delu," je Erden priznal v pogovoru za Reuters. V Nemčiji so se zneski položnic podvojili v primerjavi z julijem 2021, kažejo podatki portala Check24

Po podatkih Evropske unije so podražitve plina po žepu najbolj udarile italijanska in nemška gospodinjstva.

Naslednji primer prihaja iz Turčije, kjer 27-letna Şeyda Bal pečico uporablja le trikrat na mesec, da bi privarčevala z energijo. Razlog? Po podatkih turškega statističnega urada se je elektrika v zadnjem letu podražila za 67 odstotkov, cene plina pa so se skorajda podvojile. Njen mož se ob odhodu v službo raje kot prevoza z lastnim avtomobilom odloči za vožnjo z javnim transportom, saj s tem privarčuje pri porabi goriva, pa čeprav za pot porabi kar trikrat več časa.

Pošteno se je v zadnjem letu podražilo tudi življenje na Otoku. Britanska gospodinjstva čaka "dramatična in katastrofična zima", je ta teden opozoril izvršni direktor za stranke pri energetskem velikanu EDF Philippe Commaret. Kot je opozoril, bi bila lahko zaradi naraščajočih cen plina že januarja v energetski revščini polovica gospodinjstev na Otoku. "Ljudje poskušajo marsikaj, da bi zmanjšali zneske na položnicah, toda ti se vseeno višajo. Zato si želimo bolj aktivnega ravnanja naše vlade," je povedal Jamie Evans, raziskovalec na Univerzi v Birstolu. Ta je sodeloval pri nedavni študiji, ki je pokazala, da je tretjina prebivalcev Velike Britanije zmanjšala frekvenco uporabe štedilnika in pečice, tretjina je zmanjšala število tuširanj, kar polovica pa je znižala temperaturo v svojih stanovanjih, ko jih je bilo treba ogrevati. 

Na drugi strani marsikateri Britanec, ki sicer ima namontirano klimatsko napravo, je med za Britance hudim vročinskim valom to poletje ni vključil. Med njimi je bil tudi Philip Keetley iz Grimsbya. "Življenjski stroški so se povišali in nekako poskušaš živeti z denarjem, ki je bil predviden, ko krize še ni bilo," je potarnal. 

Komentarjev 1
  • Pišmevuh 14:43 01.september 2022.

    V Bmw je že dolgo mrzla voda.