Slovenija
1638 ogledov

Tako visoke so bile podražitve v juliju

Vtičnica, denar, elektrika Profimedia
Rast cen uvoženih proizvodov se upočasnjuje. Trgovci so beležili višje prihodke.

Potem ko so se cene maja v mesečni primerjavi zvišale za 1,8 odstotka, junija pa za 1,1 odstotka, je bila julijska rast 0,7-odstotna. Najbolj opazno je bilo zvišanje cen v skupini premog in lignit, je sporočil državni statistični urad, ki počasnejšo rast cen opaža tudi na letni ravni.

Cene proizvodov, dobavljenih iz držav v območju evra, so se julija zvišale za 0,1 odstotka, cene proizvodov, uvoženih iz držav zunaj evrskega območja, pa za 1,6 odstotka.

Cene energentov so bile višje za 2,9 odstotka, cene proizvodov za investicije za 1,3 odstotka, cene proizvodov za široko porabo za 0,7 odstotka, medtem ko so bile cene surovin nižje za 0,1 odstotka.

Najbolj so se zvišale cene uvoženih proizvodov v skupini premog in lignit, in sicer za 63,2 odstotka, navajajo statistiki.

Na letni ravni najizrazitejša podražitev energentov

Cene uvoženih proizvodov so počasneje rasle tudi na letni ravni, in sicer julija za 26,6 odstotka, potem ko je bila rast cen junija pri 29,2 odstotka.

Cene proizvodov, dobavljenih iz držav v evrskem območju, so se zvišale za 26,2 odstotka, cene proizvodov, uvoženih iz držav zunaj območja evra pa za 27,2 odstotka.

Na letni ravni so se najizraziteje podražili proizvodi iz skupine oskrba z električno energijo, plinom in paro, in sicer za 277,3 odstotka. Izrazito so se podražili tudi proizvodi s področja rud in kamnin, za 216,7 odstotka, pri tem surova nafta in zemeljski plin za 267,4 odstotka.

Trgovci julija z višjimi prihodki

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno se je julija na mesečni ravni najbolj zvišal v trgovini z živili (za 1,4 odstotka). V trgovini z neživili je bil višji za 0,4 odstotka, v trgovini z motornimi gorivi pa za 0,3 odstotka.

Na letni ravni je bila rast bolj izrazita, in sicer 25-odstotna, so izpostavili statistiki. K temu je najbolj pripomogel višji realni prihodek v trgovini z motornimi gorivi (za 75,8 odstotka). Brez te je bil prihodek višji za 2,2 odstotka. V trgovini z neživili se je zvišal za 5,4 odstotka, medtem ko se je v trgovini z živili znižal za 2,2 odstotka.

V prvih sedmih mesecih leta je bil realni prihodek od prodaje za 25,9 odstotka višji kot v enakem obdobju prejšnjega leta. Brez trgovine z motornimi gorivi je bila rast 4,9-odstotna. V trgovini z motornimi gorivi se je prihodek sicer zvišal za 78,3 odstotka, v trgovini z neživili za 10,1 odstotka, v trgovini z živili pa je bil za 1,3 odstotka nižji.

Realni prihodek od prodaje motornih vozil in popravil le-teh se je na mesečni ravni zvišal za 1,6 odstotka, na letni ravni pa znižal za 4,7 odstotka. V prvih sedmih mesecih leta je bil tudi nižji kot v istem obdobju leto prej, in sicer za 7,8 odstotka, so zapisali na statističnem uradu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Pierre 16:39 30.avgust 2022.

    Volilna kampanja DEMOS-a leta 1990-91 - tržno gospodarstvo, demokracija in človekove pravice... hvala Peterletu, bratoma Podobnik in drugim ''prenoviteljem''!!

  • Zdravapametnadopustu 13:29 30.avgust 2022.

    Malo nizke so te številke; če dam samo primer 500 ml smetane v Hoferju, ki se je v zadnjih 6 mesecih iz 1,99 EUR podražila na 3,19 EUR, druga živila prav tako - vsa med 10 in 50%. Seveda so ...prikaži več podražitve v povprečju nižje, če vse skupaj seštejejo, potem pa to vzamejo za povprečje. Realni stroški prehrambenih artiklov so pa šli v nebo.

  • lojs 13:14 30.avgust 2022.

    ta statistika je res eno veliko sranje ... potrošniki z minimalnimi prejemki smo priča dvigu cen hrane vsak dan ... mislim ne vseh na enkrat, ampak različni artikli, ki jih konzumiramo, pa da ne bi našteval, ne vem kaj se ...prikaži več je podražilo manj kot za 1%, to ne obstaja