Zdaj je uradno: Tako slab je obisk turistov na Hrvaškem

Foto: Profimedia Hrvaška plaža Foto: Profimedia Hrvaška plaža Foto: Profimedia Hrvaška obala Foto: Profimedia Hrvaška avtocesta
Pri hrvaškem portalu Index so se dokopali do uradnih podatkov o obiskih turistov v mesecu juliju. Luknja je velika, kar skrbi je dejstvo, da se veča, poudarjajo.
Oglej si celoten članek

Od 1. do 16. julija so hrvaške turistične institucije zabeležile obisk 2.173.288 turistov, ki so ustvarili 13.872.364 nočitev. V primerjavi z lanskim letom je številka turistov, ki so obiskali Hrvaški, manjša za 122 tisoč. Tujci so v primerjavi z lanskim letom ustvarili za 470 tisoč nočitev manj.

Številke Hrvaška z velikanskim težavami, Slovencem se lahko smeji

Na letni ravni so številke sicer še vedno pozitivne, saj je bil obisk v začetku leta nadpovprečen.

Skupaj so letos Hrvati zabeležili 9.069.373 obiskov, kar je več kot lansko leto, ko jih je k našim južnim sosedom prišlo 8.761.267. V letu 2019 je več tudi nočitev, in sicer 40.196.749, lani jih so jih v enakem obdobju ustvarili 39.832.383.

So pa zato katastrofalne številke za julij, ko so strmoglavile nočitve pri zasebnikih. Ko gre za obisk turistov, je številka kar za 70 tisoč nižja od lanske. Hoteli pa so zabeležili šest tisoč nočitev manj kot lani.

Foto: Profimedia Hrvaška obala

"Julija smo v majhnem zaostanku, v primerjavi z lanskim letom dva do tri odstotke. A pod črto je leto še vedno pozitivno. Do konca poletja pričakujem rast tako števila turistov kot tudi finančnih prilivov iz naslova turizma," je številke komentiral hrvaški minister za turizem.

Na ministrstvu trdijo, da je turistična sezona najboljša doslej, a razmere na terenu so povsem drugačne, piše Index, ki dodaja, da je sezona veliko slabša kot nekaj v preteklosti.

Zanimivo je, da so se na ministrstvu najprej odločili skriti uradne številke obiska turistov. "Zdaj je jasno, zakaj so se odločili tako," pišejo pri Indexu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • 22:05 21. Julij 2019.

    D,J, a si se ti namenil osebno mascevati Hrvatom ali kaj? Mislim, saj me moti njihov nacin delovanja v zunanji …

  • 15:57 20. Julij 2019.

    Če je to res, kar hrčki jamrajo, pa to so jim govorili poznavalci 4-5 let nazaj, ko se je povečal …

  • Ivo
    21:59 19. Julij 2019.

    Kakšne butlje se delajo na Hrvaškem, ko pa vendar vsi vemo, da zasebniki ne prijavljajo gostov, da jim ni treba …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.